Dit moet je weten over geld lenen en wurgkredieten
Onlangs verschenen in de media berichten over mensen die vastzitten aan een wurgkrediet. Deze mensen betalen jarenlang tienduizenden euro’s voor hun Doorlopend Krediet, maar lossen nauwelijks af omdat de variabele rente alleen maar stijgt. Piet Sleegers van Freo vertelt hoe je deze wurgkredieten voorkomt.
Het overkomt iedereen wel eens. Je moet iets vervangen of aanschaffen en je hebt er op dat moment geen of onvoldoende geld voor. Dan is het mogelijk dat je een lening afsluit zodat je het toch kunt kopen.
Maar sluit niet zomaar bij de eerste de beste kredietverstrekker een lening af. Kijk eerst goed naar wat verschillende kredietverstrekkers te bieden hebben. Welke rente ga je betalen? Is dat direct duidelijk?
Vaak staan er lage rentepercentages op de website of in advertenties. Profiteer je ook van die lage rente? Of krijg je een zogenaamd persoonlijk tarief dat afhankelijk is van je situatie en bijna altijd véél hoger is dan wat in die advertentie staat?
Kan een kredietverstrekker “jouw persoonlijke tarief” zomaar verhogen als je daar een lening hebt? Als de rente hoger wordt, los je minder af. Dan duurt het langer voordat je het krediet afgelost hebt. Als de rente zo hoog wordt dat je alleen nog rente betaalt, kom je bijna niet van het krediet af. Zo’n krediet wordt ook wel een ‘wurgkrediet’ genoemd.
Als je geld leent, weet je dat het terugbetaald moet worden. Hoe sneller je terugbetaalt, des te minder betaal je in totaal aan rente. Je bent eerder van je schuld af en je houdt vanaf dat moment geld over voor andere dingen.
Kies daarom niet meteen voor de laagste maandlasten. Kies een maandbedrag wat je kunt missen en zorg dat de looptijd van het krediet of lening te overzien is. Zo leen je verantwoord.