Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Door corona stellen we grote uitgaven vaker uit

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo

Uit onderzoek van Freo en Markteffect onder ruim 500 mensen blijkt dat Nederlanders iets voorzichtiger zijn geworden met het doen van grote uitgaven tijdens de coronacrisis. 40% van de ondervraagden die voor de coronacrisis concrete plannen hadden om een auto te kopen, te gaan verbouwen of een grote uitgave te doen geven aan deze naar achteren te schuiven.

Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen een verbouwing op dit moment het vaakst (44%) uitstellen. Het kopen van een auto zit daar net onder met 42%. Tegelijkertijd geeft 33% van de ondervraagden aan dat de coronacrisis helemaal niet van invloed is op hun koopgedrag. Een wisselend beeld dus, net als de verschillen in de inkomen van Nederlanders tijdens de coronacrisis

Lenen voor een grote uitgave

Een groot deel van de Nederlanders stelt een verbouwing op dit moment uit. Toch zijn er ook mensen die hun plannen doorzetten en hiervoor bereid zijn een lening af te sluiten. Voor ongeveer een kwart van de Nederlanders die plannen hadden om een auto te gaan kopen of te gaan verbouwen, is lenen een optie. Zorg wel dat vóórdat u gaat dat u uw financiële positie in kaart heeft. Weet waar uw risico’s liggen. Ook bij Freo kijken we hier uitgebreid naar. Zo weet u zeker dat áls u leent, u het op een verstandige manier doet. 

Meer vertrouwen

Uit het onderzoek uit 2020 kwam dat het afbetalen van de restschuld in 31% van de gevallen toen het motief was om te lenen. Dit jaar is dat ‘slechts’ 24%. Dit terwijl lenen voor het verbouwen of aanpassen van de woning met tien procent is gestegen van 27% naar 37%. Uit het onderzoek blijkt verder dat we vooral denken dat ánderen gaan verbouwen als gevolg van de coronacrisis (53%). Dit is een toename van 14% in vergelijking met vorig jaar. Betekent dit dat we er iets meer vertrouwen in hebben dat corona snel achter de rug is? Of willen we er gewoon goed bijzitten als we straks weer een jaar thuis moeten werken? Laten we hopen op het eerste.

Ron van Vliet

Door Ron van Vliet

22 april 2021 | geplaatst in Freo onderzoekt

Meer over Freo onderzoekt

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
09 april 2021

Positief corona-effect: meer sparen en als het lukt meer aflossen

Een jaar corona in Nederland. Wat doet dat met de financiële positie van Nederlanders? Zijn we meer of juist minder gaan sparen? Durven we plannen te maken voor de toekomst? Bijvoorbeeld in de vorm van een verbouwing? Deze en andere vragen kwamen aan bod in het corona-onderzoek van Freo en Markteffect. Dit zijn de eerste resultaten.

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
23 november 2020

Misleidend als geadverteerde rente op lening afwijkt van offerte

Het overgrote deel van de mensen met een lening (82%) vindt het misleidend als de getoonde rente afwijkt van de daadwerkelijke offerte bij hetzelfde leenbedrag. Bijna de helft van deze groep ziet hierin een taak voor de overheid: zij moeten ervoor zorgen dat advertenties van leningen correct en transparant zijn.

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
29 oktober 2020

‘Freo-klanten weten het meest over eigen lening’

Klanten van Freo gaan bewust met hun lening om. Veel vaker dan klanten van andere kredietverstrekkers weten ze nog wat het oorspronkelijke bedrag van hun lening was. Ook zijn ze scherper op de rente die ze betalen. Wel schamen ze zich vaker voor hun lening, blijkt uit ons Groot Leenonderzoek 2020.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit