Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Eerder aflossen: spelen met de looptijd van een lening

Freo heeft Net Promoter Score +56

Wat u betaalt voor een lening is van meerdere dingen afhankelijk. De actuele rente, maar ook de vorm en looptijd van de lening. Een kortere looptijd betekent dat u maandelijks meer betaalt. Maar in totaal wél goedkoper uit bent. Een rekenvoorbeeld: de verschillen tussen aflossen in zes, vijf en drie jaar op een rij.

Stel, u heeft een lening van 10.000 euro met een rente van 5,2%. Wat betekent het voor de totale kosten van de lening als u deze in ongeveer zes, vijf of drie jaar aflost?

Aflossen in 75 maanden (ongeveer zes jaar)

 U spreekt bijvoorbeeld een looptijd af van 75 maanden. Wat betekent dat dan voor de kosten van de totale lening?

  • Maandelijks bedrag circa: 156 euro
  • Totaalbedrag rente en kosten: circa 1.700 euro
  • De totale lening komt uit op: circa 11.700 euro (75 maanden x 156 euro)

Aflossen in 60 maanden (vijf jaar)

Als u kiest voor een looptijd van 60 maanden betaalt u een hoger maandbedrag, maar bent u in totaal wél voordeliger uit:

  • Maandelijks bedrag circa: 190 euro
  • Totaalbedrag rente en kosten: circa 1.400 euro
  • De totale lening komt uit op: circa 11.400 euro (60 maanden x 190 euro)

Aflossen in 36 maanden (drie jaar)

Lost u liever nog sneller af, bijvoorbeeld binnen 36 maanden? 

  • Maandelijks bedrag circa: 300 euro
  • Totaalbedrag rente en kosten: circa 800 euro
  • De totale lening komt uit op: circa 10.800 euro (36 maanden x 300 euro)

In dit rekenvoorbeeld scheelt het bijna 900 euro als u drie jaar eerder aflost. Hoe langer de looptijd van uw lening, hoe langer u rentekosten betaalt. Dus hoe duurder de lening wordt. Alleen betekent verdubbelt het maandbedrag dan ook bijna: 300 euro tegenover 156 euro. Dat moet u wel op kunnen brengen. Lukt dat? Dan is dat een mooie manier om te besparen op uw lening. Maar is het maandbedrag voor u aan de hoge kant, dan is kiezen voor een langere aflostijd in uw geval de betere optie. Het is  ook mogelijk om het te betalen maandbedrag lager te houden, maar soms extra af te lossen als dit lukt. Bij Freo is extra aflossen van uw lening altijd boetevrij.

Bij Freo vinden we het belangrijk dat een lening past bij u en uw portemonnee. Daarom is het altijd mogelijk om ons telefonisch te spreken om de aanvraag met u door te nemen. Zaken als de looptijd van de lening en de hoogte van het leenbedrag komen dan ook aan bod. Zo weten we zeker dat u met een goed gevoel – en dus verstandig - leent.

Piet Sleegers - Product Specialist Financieren Freo

Door Piet Sleegers

17 oktober 2019 | geplaatst in Leentips

Meer over Leentips

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
25 september 2020

Hoe werkt de rente van een lening?

Stel u gaat verbouwen of wilt een nieuwe auto, maar heeft daarvoor het geld niet achter de hand. Dan kan een lening de uitkomst bieden. Geld lenen kost geld, maar hoe veel geld de lening kost, de rente, verschilt. Wat is rente eigenlijk? En waarom betaalt u voor de ene lening meer dan de ander? Kortom: hoe werkt de rente van een lening? 

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
20 augustus 2020

Financieren: wat kost een Tiny House?

Denkt u aan het kopen van een Tiny House als tweede huis of vakantiewoning? De behoefte hierin is gegroeid. Daarnaast spreekt de filosofie hierachter steeds meer mensen aan. Maar wat kost zo'n huisje eigenlijk? En wat zijn de financieringsmogelijkheden?

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
07 april 2020

Wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Of u nu al jarenlang in loondienst bent, of pas een paar maanden: het verliezen van een baan is altijd een klap. Naast emoties die u mogelijk voelt, komt er ook financieel heel wat op u af. Uw loon ontvangt u niet meer maandelijks en u moet op banenjacht. Kortom: wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit