Financiële pas op de plaats door corona

Veel Nederlanders maken zich door de coronacrisis zorgen over hun eigen financiële situatie. Uit onderzoek blijkt dat ze grote uitgaven zoals een nieuwe auto of een verbouwing liever even uitstellen. Herkenbaar?
In samenwerking met onderzoeksbureau Markteffect ondervroegen we vijfhonderd mensen over hun financiële situatie tijdens de coronacrisis. Uit ons onderzoek blijkt dat bijna een derde zich zorgen maakt over hun financiën. Ongeveer een kwart is bang om zijn of haar baan kwijt te raken. Aan de andere kant denken verreweg de meeste respondenten (90%) de komende periode nog wel aan hun financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Maar hoe lang dat duurt? Dat is voor een grote groep Nederlanders nog onzeker.
Pas op de plaats
Door de coronacrisis maken veel mensen een financiële pas op de plaats. Dat zien we terug in het onderzoek. Driekwart van de ondervraagden geeft aan dat de crisis invloed heeft op de aanschaf van een auto, verbouwing of andere grote uitgave. Iets minder dan de helft (gemiddeld 40%) van de mensen die hiervoor concrete plannen hadden, stellen dit nu uit naar een later tijdstip. Eén op de tien blaast de plannen zelfs helemaal af. Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat 20% zijn of haar plannen juist naar voren haalt. Op de vraag welke grote uitgave mensen het eerst schrappen – mochten ze die plannen hebben – antwoordt 16%: ‘een nieuwe auto’. Blijkbaar zien velen dit als luxeproduct en dus niet direct noodzakelijk.
Sneller aflossen
Opvallend aan het onderzoek is verder dat een klein deel van de mensen met een lening (16%) het ‘vrijgekomen’ geld van geannuleerde vakanties gebruikt om hun lening versneld af te lossen. Bij Freo kunnen we dit natuurlijk alleen maar toejuichen. Hoe eerder iemand een lening aflost, hoe minder hij of zij betaalt. En dat past dan weer precies bij de visie van Freo op lenen: áls je leent, doe het dan verstandig.