Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Geld lenen voor uw verbouwing? Zo komt u niet voor verrassingen te staan

Geld lenen voor een verbouwing

Is uw woning aan een verbouwing toe? Of heeft u een nieuw huis op het oog waar nog een hoop moet gebeuren? Dan is het natuurlijk fijn als u daarvoor uw eigen spaargeld kunt gebruiken. Maar wat als u zo’n (groot) bedrag niet achter de hand heeft? Dan is lenen voor uw verbouwing misschien iets voor u.

Natuurlijk is het mogelijk om uw verbouwing te betalen met uitbreiding op uw hypotheek. Valt dit te duur uit door bijvoorbeeld hoge administratie-, notaris- of advieskosten? Dan is lenen ook een optie. Waar moet u op letten bij het vergelijken van leningen voor uw verbouwing?
Ik zet het voor u op een rij.

1. Wat u betaalt voor de lening

Bij het vergelijken van leningen kijkt u waarschijnlijk als eerste naar de rente. Maar vergelijk niet alleen het rentepercentage. Het is slimmer om te kijken naar het Jaarlijks kostenpercentage (JKP) dat bij de lening hoort. Hierin zijn alle kosten van een lening meegenomen. Soms betaalt u namelijk naast rente ook nog andere kosten, zoals kosten voor oversluiten, advies en extra aflossen. Bij Freo is dit niet het geval. Hier is het JKP gelijk aan het rentepercentage

2. Wat de voorwaarden zijn
Mag u de lening sneller aflossen dan gepland zonder dat u daarvoor extra hoeft te betalen? Is het verplicht om een bepaalde verzekering af te sluiten voordat u gaat lenen? Is de looptijd niet te lang? Voordat u akkoord gaat met de offerte voor uw bouwlening, is het belangrijk om de kleine lettertjes te lezen. Nadat uw verbouwing al lang en breed is afgerond, wilt u niet té lang meer aan uw lening vastzitten. Daarom mag u bij Freo altijd tussentijds extra aflossen. Dit is kosteloos.

3. Uw persoonlijke en financiële situatie
Denk van tevoren goed na of de lening echt bij u past. Ook als u denkt dat uw woning meer waard is na de verbouwing, is het belangrijk om uzelf een aantal vragen te stellen. Kan ik de lening blijven betalen? Is mijn inkomen zeker genoeg? Verandert er binnenkort iets in mijn situatie? Bij Freo staat Verstandig lenen voorop. Zo weet u zeker dat u door de lening niet in de problemen komt.

4. Leningen vergelijken
Er zijn twee verschillende soorten leningen: een Persoonlijke Lening en een Doorlopend Krediet. Een Persoonlijke Lening is een vast bedrag dat u direct op uw rekening krijgt. Een Doorlopend Krediet is een soort ‘potje’ waarbinnen u steeds opnieuw kunt opnemen en aflossen. Voor een verbouwing zijn allebei de soorten leningen geschikt, máár het voordeel van een Persoonlijke Lening is dat de rente fiscaal aftrekbaar is als u de lening gebruikt voor het verbeteren van uw woning. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Belastingdienst

5. De looptijd van de lening
Denk goed na over de verhouding tussen het leendoel en de looptijd van uw lening. Voor uw verbouwing is het minder erg om lang aan uw lening vast te zitten dan voor een auto. Een auto is na een paar jaar al minder waard. Uw huis (hopelijk) niet. Over het algemeen geldt: hoe hoger het maandbedrag, hoe korter de looptijd van uw lening, hoe sneller u uw lening heeft afbetaald en u bent nog goedkoper uit ook.

6. Of de lening mogelijk fiscaal aftrekbaar is
Als u leent om uw huis te verbeteren, is de rente van een Persoonlijke Lening fiscaal aftrekbaar. Kijk op de website van de Belastingdienst welke regels hiervoor zijn. De rente van een Doorlopend Krediet is niet fiscaal aftrekbaar.

7. Reviews van andere mensen
Hoe snel stond het geld op de rekening? Hoe hulpvaardig is de klantenservice? De ervaring van anderen kan u helpen in het maken van uw keuze voor uw bouwlening.

8. Welk bedrag u verstandig kunt lenen
U heeft een bepaald bedrag in uw hoofd om de verbouwing mee te betalen. Misschien heeft u al een deel bij elkaar gespaard. Voor het andere deel wilt u eventueel een lening afsluiten. Bereken hier voor welk bedrag u verstandig kunt lenen.

9. Wordt uw woning meer waard?
De keuze voor een lening maakt u niet zomaar. U wilt zeker weten dat het de investering– en al die maanden in het stof – waard is. Door te kiezen voor een lening is het mogelijk om nú al te genieten van de extra ruimte in bijvoorbeeld uw woonkamer of hobbyruimte. Of profiteert u van duurzame ingrepen zoals zonnepanelen op uw dak of een warmtepomp. Welke keuze maakt u? 

Piet Sleegers - Product Specialist Financieren Freo

Door Piet Sleegers

08 april 2019 | geplaatst in Verbouwen

Meer over Verbouwen

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
31 januari 2020

Geld lenen naast uw hypotheek

In 2020 is de maximale hypotheek vastgesteld op 100%. Het is daarom niet mogelijk om meer te lenen bij de bank dan de kostprijs van de woning. Wat als u toch nog iets aan uw woning wilt veranderen?

De rente van een Persoonlijke Lening bij een verbouwing kan aftrekbaar zijn
15 januari 2020

Rente bij verbouwing ook aftrekbaar met Persoonlijke Lening

U gaat uw huis verbouwen. De badkamer of keuken is aan vervanging toe of u wilt simpelweg uw woonplezier verbeteren. Dit bedrag sparen is niet altijd een optie, dus dan kan lenen een interessant alternatief zijn. Een hypotheek of een Persoonlijke Lening bijvoorbeeld. Wist u dat u de rente van een Persoonlijke Lening, net als bij een hypotheek, in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar is? Freo legt het uit.

De voordelen van verbouwen ten opzichte van verhuizen
15 maart 2019

Verhuizen of verbouwen?

Voldoet uw huis nog aan al uw wensen? Of is uw woning met het oog op de toekomst een maatje te klein aan het worden? Verhuizen of verbouwen zijn twee mogelijkheden om ook later nog fijn te wonen. Welke keuze maakt u?

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit