Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Liever hypotheek dan lening bij verbouwplannen

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo

Heeft u in de afgelopen tijd een verbouwing gefinancierd tussen de €10.000 en €75.000? Dan is de kans groot dat u dit binnen uw eigen hypotheek heeft geregeld. Zo’n hypothecaire lening heeft de voorkeur boven een Persoonlijke Lening. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Freo en Markteffect. Maar, is het aanpassen van de bestaande hypotheek ook de voordeligste optie voor een verbouwing? ‘Niet altijd, zegt Ron van Vliet, directeur van Freo. ‘Het is belangrijk om je voordat je een lening afsluit goed in de verschillende leenvormen te verdiepen.’

We zijn nog steeds flink aan het verbouwen. Uit ons jaarlijkse Verbouwonderzoek blijkt dat we met name de eerste vijf maanden van het jaar hier een goed moment voor vinden. De financiering voor de verbouwing regelen mensen meestal één tot drie maanden eerder. Wat wordt er dan verbouwd? Het liefst gaan we aan de slag met de keuken (49%) en de badkamer (45%). Het vervangen van deuren en ramen (34%), het moderniseren van het huis (32%), de aanleg van tuin en terras en het verduurzamen van de woning (28%) volgen hierna. Het gemiddelde bedrag dat Nederlanders uitgeven aan een verbouwing is €30.000. 

Hypotheek vs. Persoonlijke Lening

Nederlanders die voor hun verbouwing een lening nodig hebben, kiezen in 82% van de gevallen voor een hypothecaire lening. Iets minder dan de helft van de hypotheek-verbouwers (42%) weet niet dat bij een Persoonlijke Lening de rente net als bij een hypotheek aftrekbaar kan zijn voor de belasting. 21% geeft aan de Persoonlijke Lening wél te hebben overwogen, maar er uiteindelijk niet voor te hebben gekozen. Onbekend maakt onbemind? 

Afsluitkosten 

De onderzoekers hebben de respondenten een rekenvoorbeeld laten zien: Met een verbouwbedrag van 15.000 euro: kiest u dan voor een hypotheek of een Persoonlijke Lening? De lasten per maand waren bij beide leenvormen praktisch hetzelfde. Bij de hypotheekvariant waren de advies- en afsluitkosten hierin verwerkt. Ondanks dit gegeven kiest 61% toch voor een hypotheek, omdat dit vertrouwder en voordeliger voelt. Zelfs na de uitleg dat de rente op een Persoonlijke Lening in veel gevallen aftrekbaar is voor de belasting, blijft de hypotheek bij de meerderheid toch favoriet. Het deel dat wél voor een Persoonlijke Lening kiest (39%) geeft aan dit te doen omdat het ‘makkelijker’ en ‘eenvoudiger te regelen is’ en ‘er sneller afgelost kan worden’. 

Goed vergelijken

Bij het afsluiten van een lening loont het om vooraf een goede vergelijking tussen leenvormen te maken. Niet alleen als het gaat over de rente, maar ook de voorwaarden en de kleine lettertjes van een lening. Dat is veel werk, maar wel verstandig. Ondanks de lage rente komen er bij een hypotheek namelijk vaak een aantal andere kosten kijken, zoals afsluit-, notaris- en advieskosten. Mijn advies is: neem ook een Persoonlijke Lening mee in uw overweging. Het kan u veel geld besparen!

Ron van Vliet

Door Ron van Vliet

06 juli 2021 | geplaatst in Freo onderzoekt

Meer over Freo onderzoekt

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
08 juli 2021

Wat is voordeliger: hypotheek of Persoonlijke Lening?

Nederland is volop aan het verbouwen. Uit ons jaarlijkse Verbouwonderzoek blijkt dat we met name de wintermaanden januari en februari en het vroege voorjaar (maart, april, mei) het uitgelezen moment vinden hiervoor. Op de vraag hoe Nederlanders hun verbouwing het liefst financieren antwoordt 82%: met een tweede hypotheek. Dit terwijl een Persoonlijke Lening soms voordeliger kan zijn.

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
22 april 2021

Door corona stellen we grote uitgaven vaker uit

Uit onderzoek van Freo en Markteffect onder ruim 500 mensen blijkt dat Nederlanders iets voorzichtiger zijn geworden met het doen van grote uitgaven tijdens de coronacrisis. 40% van de ondervraagden die voor de coronacrisis concrete plannen hadden om een auto te kopen, te gaan verbouwen of een grote uitgave te doen geven aan deze naar achteren te schuiven.

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
09 april 2021

Positief corona-effect: meer sparen en als het lukt meer aflossen

Een jaar corona in Nederland. Wat doet dat met de financiële positie van Nederlanders? Zijn we meer of juist minder gaan sparen? Durven we plannen te maken voor de toekomst? Bijvoorbeeld in de vorm van een verbouwing? Deze en andere vragen kwamen aan bod in het corona-onderzoek van Freo en Markteffect. Dit zijn de eerste resultaten.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit