Let op! Geld lenen kost geld

Meer dan de helft van de leners weet rentepercentage lening niet

Door Rick Bos op 20 september 2017

740_scheren

Uit onderzoek van kredietverstrekker Freo blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders met een lening nooit bekijkt of deze lening ergens anders goedkoper kan. Andere aanbieders (zorgverzekeraars, telecomaanbieders, energieleveranciers) vergelijken ze wel vaker. Gemiddeld checken mensen om de twee jaar of ze ergens anders goedkoper uit zijn voor hun energierekening, telefoon of zorgverzekering. Ook een lening hoort in dit rijtje thuis, aldus Freo.

In augustus 2017 ondervroeg Freo 500 mensen met een persoonlijke lening of doorlopend krediet over hun lening. Eén van de onderwerpen was hun kennis over het rentepercentage van hun lopende lening. Slechts 43% van de ondervraagden geeft aan zeker te zijn van het rentepercentage./p>

Besparen is mogelijk

Hoewel het merendeel van de ondervraagden niet precies weet wat ze betalen voor hun lening, wil 61% wel graag besparen op de huidige lening. Opvallend is dat bijna de helft (46%) denkt dat ze niet veel kúnnen besparen door over te stappen naar een andere kredietverstrekker. ‘Hier zien we een belangrijke taak weggelegd voor alle kredietverstrekkers’, aldus Rick Bos, online marketingmanager bij Freo. ‘Er is niet alleen onwetendheid over de individuele rentepercentages, maar ook over de mogelijkheid leningen te vergelijken. Gek eigenlijk, als je bedenkt dat mensen wel veel vaker overstappen van energieleverancier of zorgverzekeraar om een scherpere aanbieding. Dat zou bij een lening ook normaler moeten zijn.’

Vergelijken

Meer dan een kwart van de ondervraagden vindt overstappen te veel gedoe. Dit aandeel is het grootst in de groep leners van 18-34 jaar. Ook is er een deel (één op de tien leners) die overstappen wel heeft overwogen, maar niet weet hoe dit moet. Een andere groep kon online geen alternatieven vinden voor hun lening. Bos: ‘Kredietverstrekkers, waaronder Freo, hebben in de meeste gevallen een bereken- en/of overstaptool op hun website staan. Hiermee kun je snel zien óf je kunt besparen op je huidige lening en hoeveel dan precies. Afgaande op de genoemde rentepercentages in het onderzoek van augustus 2017, blijkt dat een groot deel van de leners mogelijk nog kan besparen op hun lening’.

Interessante weetjes

  • Meer dan de helft van de leners vergelijkt nooit kredietverstrekkers
  • • Een lagere rente is de belangrijkste trigger om over te stappen: 70% noemt dit als reden
  • ?• Eén op de vier leners schaamt zich voor hun lening

Overige weblogs van Rick

Naar weblog overzicht

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit