Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Rente bij verbouwing ook aftrekbaar met Persoonlijke Lening

De rente van een Persoonlijke Lening bij een verbouwing kan aftrekbaar zijn

U gaat uw huis verbouwen. De badkamer of keuken is aan vervanging toe of u wilt simpelweg uw woonplezier verbeteren. Dit bedrag sparen is niet altijd een optie, dus dan kan lenen een interessant alternatief zijn. Een hypotheek of een Persoonlijke Lening bijvoorbeeld. Wist u dat u de rente van een Persoonlijke Lening, net als bij een hypotheek, in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar is? Freo legt het uit.

Een verbouwing kan de waarde van uw woning verhogen. Ook daarom is het verbeteren van uw huis interessant. Dit betaalt u met spaargeld, een (tweede) hypotheek of een lening. Wat de voor- en nadelen hiervan zijn, is alleen niet altijd even duidelijk.

Verbouwen: hypotheek of Persoonlijke Lening?

Een nieuwe of tweede hypotheek is de meest voor de hand liggende optie. De rente ligt vaak lager dan bij een Persoonlijke Lening en is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Alleen betaalt u bij het afsluiten van een hypotheek vaak hoge advies-, taxatie- en notariskosten. Deze bijkomende, eenmalig aftrekbare kosten, heeft u bij het afsluiten van een Persoonlijke Lening niet. Daarnaast is rente van een Persoonlijke Lening in veel gevallen ook fiscaal aftrekbaar. En wilt u vervroegd een deel van het bedrag of de gehele lening aflossen? Dat kan bij Freo altijd boetevrij. Bij een hypotheeklening kunt u vaak maar een deel van de hypotheek boetevrij extra aflossen. Door extra af te lossen bent u sneller van uw lening af. Wel zo gemakkelijk.

Wat is een Persoonlijke Lening?

Een Persoonlijke Lening is – in tegenstelling tot een Doorlopend Krediet – een lening met een vaste rente en looptijd. Maandelijks lost u een vast bedrag af. Daardoor weet u precies waar u aan toe bent.

Wanneer is de rente van een Persoonlijke Lening fiscaal aftrekbaar?

De rente van een Persoonlijke Lening is aftrekbaar in Box 1 - belastbaar inkomen uit werk en woning – op voorwaarde dat u de lening voor eigen woningverbetering gebruikt. En moet deze lening volgens een vast aflosschema worden aflost. Het gaat dus om de aankoop, verbouwing of onderhoud van uw woning. Het geldt dus niet voor bijvoorbeeld nieuwe meubels. Bij een Doorlopend Krediet is de rente niet fiscaal aftrekbaar, omdat u steeds opnieuw geld kunt opnemen tot uw limiet. 

Wilt u dus lenen voor een verbouwing, maar geen extra hypotheek of heeft u geen ruimte binnen uw bestaande hypotheek? Dan kan een Persoonlijke Lening een interessante keuze voor u zijn! 
Kijk voor alle voorwaarden over de renteaftrek op de website van de Belastingdienst.
Piet Sleegers - Product Specialist Financieren Freo

Door Piet Sleegers

15 januari 2020 | geplaatst in Verbouwen

Meer over Verbouwen

Geld lenen voor een verbouwing
08 april 2019

Lenen voor uw verbouwing? Zo komt u niet voor verrassingen te staan

Is uw woning aan een verbouwing toe? Of heeft u een nieuw huis op het oog waar nog een hoop moet gebeuren? Dan is het natuurlijk fijn als u daarvoor uw eigen spaargeld kunt gebruiken. Maar wat als u zo’n (groot) bedrag niet achter de hand heeft? Dan is lenen voor uw verbouwing misschien iets voor u.

De voordelen van verbouwen ten opzichte van verhuizen
15 maart 2019

Verhuizen of verbouwen?

Voldoet uw huis nog aan al uw wensen? Of is uw woning met het oog op de toekomst een maatje te klein aan het worden? Verhuizen of verbouwen zijn twee mogelijkheden om ook later nog fijn te wonen. Welke keuze maakt u?

Uw verbouwing kunt u, naast met een hypotheek, ook betalen met een Persoonlijke Lening of natuurlijk met spaargeld.
09 november 2018

Verbouwen met spaargeld of een lening?

Wilt u gaan verbouwen en weet u niet zeker of u daar uw spaargeld voor moet gebruiken? Freo zet mogelijkheden om een verbouwing te financieren - met spaargeld of een lening - op een rij.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit