Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Rood staan geregistreerd bij BKR

Zonder extra kosten extra aflossen bij Freo

Staat u wel eens rood bij de bank? Of heeft u de mogelijkheid een negatief saldo van 250 euro of meer op uw betaalrekening te hebben? Dan heeft u waarschijnlijk een positieve registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Freo legt uit wat dit inhoudt.

Uit onderzoek blijkt dat één op de acht Nederlanders tussen de 25 en 60 jaar wel eens rood staat. Hoewel het misschien niet zo voelt, is rood staan ook een vorm van lenen. En een dure ook. Vaak berekenen banken tussen de 10% en 15% rente voor deze service. 

Positieve BKR-registratie

Sinds 2017 registreert het BKR ook roodstand. In deze regeling mag u één maand rood staan. Eerder was dit drie maanden. Staat u meer dan één maand 250 euro of meer rood? Dan krijgt u een positieve BKR-registratie. Dit zorgt niet meteen voor problemen, maar houd er wel rekening mee dat u minder mag lenen, bijvoorbeeld voor uw hypotheek. 

Negatieve BKR-registratie

Grotere gevolgen heeft een negatieve registratie bij het BKR. Mensen die hun maandelijkse betalingsregeling niet nakomen, krijgen een negatieve registratie met bijvoorbeeld code A1. Als ze aan hun betalingen hebben voldaan, zet het BKR de code om naar code H. Een negatieve registratie verandert dan weer in een positieve registratie. Kijk voor de precieze gevolgen van rood staan naar de voorwaarden van uw bank. 

Gevolgen voor hypotheek

Bij zo’n melding weigert een bank niet meteen een hypotheek. Maar als u lopende leningen heeft, rekent een bank of hypotheekverstrekker wél mee dat u dat geld niet kan gebruiken voor een aflossing op een nieuwe lening. En dat is misschien wel van invloed op uw maximale hypotheekbedrag.

Vereniging Eigen Huis

Zo berekende Vereniging Eigen Huis dat iemand met een limiet van 500 euro op zijn betaalrekening vanaf 2017 ongeveer 2800 euro minder hypotheek krijgt dan iemand die dat niet heeft. Voor iemand met een limiet van 1500 euro kan dit verschil oplopen tot ongeveer 8400 euro.

Voordelig geld lenen

Merkt u dat u vaak rood staat? Een Doorlopend Krediet is een flexibele lening waarbij u geld opneemt en weer aflost. De rente ligt een stuk lager dan bij de bank. Met een Persoonlijke Lening ontvangt u eenmalig een bedrag op uw rekening. Bereken of een Persoonlijke Lening van Freo bij u past.

Piet Sleegers - Product Specialist Financieren Freo

Door Piet Sleegers

18 januari 2019 | geplaatst in Leentips

Meer over Leentips

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
25 september 2020

Hoe werkt de rente van een lening?

Stel u gaat verbouwen of wilt een nieuwe auto, maar heeft daarvoor het geld niet achter de hand. Dan kan een lening de uitkomst bieden. Geld lenen kost geld, maar hoe veel geld de lening kost, de rente, verschilt. Wat is rente eigenlijk? En waarom betaalt u voor de ene lening meer dan de ander? Kortom: hoe werkt de rente van een lening? 

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
20 augustus 2020

Financieren: wat kost een Tiny House?

Denkt u aan het kopen van een Tiny House als tweede huis of vakantiewoning? De behoefte hierin is gegroeid. Daarnaast spreekt de filosofie hierachter steeds meer mensen aan. Maar wat kost zo'n huisje eigenlijk? En wat zijn de financieringsmogelijkheden?

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
07 april 2020

Wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Of u nu al jarenlang in loondienst bent, of pas een paar maanden: het verliezen van een baan is altijd een klap. Naast emoties die u mogelijk voelt, komt er ook financieel heel wat op u af. Uw loon ontvangt u niet meer maandelijks en u moet op banenjacht. Kortom: wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit