Uit onderzoek blijkt dat één op de acht Nederlanders tussen de 25 en 60 jaar wel eens rood staat. Hoewel het misschien niet zo voelt, is rood staan ook een vorm van lenen. En een dure ook. Vaak berekenen banken tussen de 10% en 15% rente voor deze service.
Positieve BKR-registratie
Sinds 2017 registreert het BKR ook roodstand. In deze regeling mag u één maand rood staan. Eerder was dit drie maanden. Staat u meer dan één maand 250 euro of meer rood? Dan krijgt u een positieve BKR-registratie. Dit zorgt niet meteen voor problemen, maar houd er wel rekening mee dat u minder mag lenen, bijvoorbeeld voor uw hypotheek.
Negatieve BKR-registratie
Grotere gevolgen heeft een negatieve registratie bij het BKR. Mensen die hun maandelijkse betalingsregeling niet nakomen, krijgen een negatieve registratie met bijvoorbeeld code A1. Als ze aan hun betalingen hebben voldaan, zet het BKR de code om naar code H. Een negatieve registratie verandert dan weer in een positieve registratie. Kijk voor de precieze gevolgen van rood staan naar de voorwaarden van uw bank.
Gevolgen voor hypotheek
Bij zo’n melding weigert een bank niet meteen een hypotheek. Maar als u lopende leningen heeft, rekent een bank of hypotheekverstrekker wél mee dat u dat geld niet kan gebruiken voor een aflossing op een nieuwe lening. En dat is misschien wel van invloed op uw maximale hypotheekbedrag.
Vereniging Eigen Huis
Zo berekende Vereniging Eigen Huis dat iemand met een limiet van 500 euro op zijn betaalrekening vanaf 2017 ongeveer 2800 euro minder hypotheek krijgt dan iemand die dat niet heeft. Voor iemand met een limiet van 1500 euro kan dit verschil oplopen tot ongeveer 8400 euro.
Voordelig geld lenen
Merkt u dat u vaak rood staat? Een Doorlopend Krediet is een flexibele lening waarbij u geld opneemt en weer aflost. De rente ligt een stuk lager dan bij de bank. Met een Persoonlijke Lening ontvangt u eenmalig een bedrag op uw rekening. Bereken of een Persoonlijke Lening van Freo bij u past.