Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Verbouwen met spaargeld of een lening?

Uw verbouwing kunt u, naast met een hypotheek, ook betalen met een Persoonlijke Lening of natuurlijk met spaargeld.

Wilt u gaan verbouwen en weet u niet zeker of u daar uw spaargeld voor moet gebruiken? Freo zet mogelijkheden om een verbouwing te financieren - met spaargeld of een lening - op een rij.

Huizenbezitters denken soms dat ze eigen geld nodig hebben om een verbouwing te betalen. Natuurlijk is dit handig, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. U kunt bijvoorbeeld ook lenen voor een verbouwing. Grofweg heeft u de keuze uit een hypothecaire lening en een consumptief krediet. Kortom: een lening binnen uw hypotheek of een lening die daar los van staat en die u specifiek voor een bepaald doel afsluit. In dit geval uw verbouwing.

Tweede hypotheek

Als huiseigenaar ligt de keuze voor een hypothecaire lening misschien voor de hand. Let bij het afsluiten van een tweede hypotheek goed op wat uw huis waard is en hoeveel hypotheek er nu al op uw woning zit. Hoe meer u leent (ten opzichte van de waarde van uw huis), hoe meer risico uw bank of hypotheekverstrekker loopt. Met een eventuele hogere opslag als gevolg: u betaalt dan een hogere rente over de totale hypotheek.

Persoonlijke Lening

Naast lenen binnen een hypotheek is het afsluiten van een consumptief krediet een optie. Voor een verbouwing komt u dan al snel uit bij een Persoonlijke Lening. Dit is een bedrag dat u in één keer op uw rekening gestort krijgt. Maandelijks betaalt u een vast bedrag aan rente en aflossing aan uw kredietverstrekker. Net als bij een tweede hypotheek kan de rente van een Persoonlijke Lening fiscaal aftrekbaar zijn. Uw accountant of financieel adviseur kan u hier meer over vertellen.

Verbouwen met een Persoonlijke Lening

Bij het afsluiten van een Persoonlijke Lening betaalt u bij Freo geen notaris-, advies- en afsluitkosten, iets wat bij een tweede hypotheek soms wel het geval is. Daar tegenover staat dat de rente van een Persoonlijke Lening vaak hoger is dan die van een hypotheek. Laat u daarom goed adviseren door uw financieel adviseur: hij of zij kan de twee soorten leningen goed met elkaar vergelijken, rekening houdend met onder andere looptijd, rente en het totale leenbedrag.

Wanneer wel spaargeld aanbreken?

Heeft u spaargeld boven de €30.000 (of €60.000 als u met z’n tweeën bent) waarover uw vermogensrendementsheffing moet betalen? En heeft u het geld lange tijd niet nodig? Dan kan het slim zijn om uw spaargeld te gebruiken voor uw verbouwing. Kijk voor actuele informatie over deze bedragen op de website van de Belastingdienst. Het is wel verstandig om niet ál uw spaargeld op te maken. Voor bijvoorbeeld een reparatie of nieuwe auto wilt u graag wat extra geld achter de hand hebben. Het NIBUD heeft hiervoor de bufferberekenaar in het leven geroepen: hiermee berekent u hoe hoog dit bedrag voor uw huishouden zou moeten zijn.

Voorbeeld: dakkapel

U denkt al jaren na over een nieuwe dakkapel. Met twee pubers in huis verlangt u naar wat meer ruimte en licht op zolder. U wilt graag één nieuwe dakkapel maken en twee nieuwe kamers inrichten. U heeft €7.500 spaargeld. Voor deze verbouwing is een Persoonlijke Lening een optie, omdat u het geld gebruikt om uw huis te verbeteren. De rente van de lening is hierdoor mogelijk fiscaal aftrekbaar. Kijk op de site van de Belastingdienst of vraag uw financieel adviseur voor meer informatie.

Leenbedrag

Looptijd

Maandbedrag

Rente

Totale prijs

€5.000

22 maanden

€250

6,5%

€5.297,02*

*N.a.v. een berekening op Freo.nl (oktober 2018)

De rente (€297,02) krijgt u mogelijk gedeeltelijk terug van de Belastingdienst (dit is afhankelijk van de totale aangifte). U betaalt uw lening dan in iets minder dan twee jaar terug. Het is slim om de inrichting van de kamers wél met uw spaargeld te betalen. De rentekosten over deze uitgave krijgt u namelijk niet terug van de Belastingdienst. .

Piet Sleegers - Product Specialist Financieren Freo

Door Piet Sleegers

09 november 2018 | geplaatst in Verbouwen

Meer over Verbouwen

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
31 januari 2020

Geld lenen naast uw hypotheek

In 2020 is de maximale hypotheek vastgesteld op 100%. Het is daarom niet mogelijk om meer te lenen bij de bank dan de kostprijs van de woning. Wat als u toch nog iets aan uw woning wilt veranderen?

De rente van een Persoonlijke Lening bij een verbouwing kan aftrekbaar zijn
15 januari 2020

Rente bij verbouwing ook aftrekbaar met Persoonlijke Lening

U gaat uw huis verbouwen. De badkamer of keuken is aan vervanging toe of u wilt simpelweg uw woonplezier verbeteren. Dit bedrag sparen is niet altijd een optie, dus dan kan lenen een interessant alternatief zijn. Een hypotheek of een Persoonlijke Lening bijvoorbeeld. Wist u dat u de rente van een Persoonlijke Lening, net als bij een hypotheek, in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar is? Freo legt het uit.

Geld lenen voor een verbouwing
08 april 2019

Geld lenen voor uw verbouwing? Zo komt u niet voor verrassingen te staan

Is uw woning aan een verbouwing toe? Of heeft u een nieuw huis op het oog waar nog een hoop moet gebeuren? Dan is het natuurlijk fijn als u daarvoor uw eigen spaargeld kunt gebruiken. Maar wat als u zo’n (groot) bedrag niet achter de hand heeft? Dan is lenen voor uw verbouwing misschien iets voor u.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit