Let op! Geld lenen kost geld

Waar moet ik op letten bij oversluiten?

Man en vrouw wandelen op straat

Geld lenen doet u niet elke dag. Maar als het een keer wél nodig is, dan wilt u niet voor verrassingen komen te staan. Want wat kost geld lenen nu eigenlijk? En waar moet u op letten bij het afsluiten of oversluiten van een lening? Met deze tips bent u goed voorbereid.

Let op voor risk based pricing

De rente bepaalt onder anderen wat u voor uw lening betaalt. De rente kan hoger of lager zijn bij verschillende aanbieders. Maar ook bij één aanbieder, kan de rente verschillen voor hetzelfde leenbedrag. Dit noemen we risk based pricing.Uw persoonlijke situatie bepaalt dan de hoogte van uw rente. Bij risk based pricing weet u vooraf dus nooit precies hoeveel u betaalt. En kunnen de kosten van een lening hoger uitvallen dan verwacht.

Kijk altijd verder dan rente alleen

Vaak worden er bij leningen kosten zoals oversluit-, afsluit- en aflossingskosten berekend. Wilt u weten wat u precies betaalt voor een lening? Vraag dan naar het jaarlijkse kosten percentage (www.freo.nl/geld-lenen/oversluiten/leningen-verglijken-check-het-jkp) (JKP). Dit percentage geeft in tegenstelling tot het rentepercentage precies aan hoeveel u voor een lening betaalt. Het JKP bevat zowel de rente, als alle andere kosten van een lening. Zo kan de rente van een aanbieder laag zijn, maar betaalt u uiteindelijk toch meer voor uw lening door bijvoorbeeld afsluitkosten. Vergelijk dus altijd het JKP tussen aanbieders, en let niet alleen op de rente waarmee wordt geadverteerd.

Check de voorwaarden

Ook de voorwaarden kunnen nogal verschillen tussen verschillende aanbieders. Zorg daarom dat u altijd precies weet waar u voor tekent. Wat als u bijvoorbeeld vervroegd uw lening wilt aflossen? Kan dat dan kosteloos? En wat als u wilt overstappen van soort lening? Door vooraf op de hoogte te zijn van welke gunstige en minder gunstige voorwaarden er voor u wijzigen, komt u niet voor verassingen te staan.

Bij Freo geloven wij in verstandig geld lenen. Bij ons betaalt u enkel rente over het geleende bedrag. En is vervroegd aflossen altijd boetevrij. Geen verborgen kosten. Wél heldere voorwaarden en scherpe tarieven.

Lening(en) oversluiten

Benieuwd of u kunt besparen op uw huidige lening(en)?

Bereken het verschil

Door Inge Haagmans

9 augustus 2017 | geplaatst in Lening oversluiten

U kunt bij ons terecht

088-321 00 03 Bel mij WhatsApp

Vandaag geopend tot 21:00 uur

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit