Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Wat is voordeliger: hypotheek of Persoonlijke Lening?

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo

Nederland is volop aan het verbouwen. Uit ons jaarlijkse Verbouwonderzoek blijkt dat we met name de wintermaanden januari en februari en het vroege voorjaar (maart, april, mei) het uitgelezen moment vinden hiervoor. Op de vraag hoe Nederlanders hun verbouwing het liefst financieren antwoordt 82%: met een tweede hypotheek. Dit terwijl een Persoonlijke Lening soms voordeliger kan zijn.

Uit het onderzoek door Markteffect en Freo blijkt dat er nog veel onwetendheid is rondom het financieren van een verbouwing. De meeste mensen geven automatisch de voorkeur aan een hypotheek. Ook als blijkt dat de totale kosten van een Persoonlijke Lening lager liggen en de rente bij een verbouwing bovendien ook vaak fiscaal aftrekbaar is. 

Verschil kosten hypotheek en lening

Hieronder vergelijken we de prijs van een Persoonlijke Lening met die van een (tweede) hypotheek. Het verschil zit in de afsluitkosten. Bij het voorbeeld van de hypotheek zijn deze kosten hierin meegenomen. Voor een Persoonlijke Lening betaalt u géén afsluitkosten.


Persoonlijke Lening verbouwing
Hoofdsom 15.000
Looptijd in maanden 120
Rentevast Ja
Rente % 4,20%
Maandbedrag 152,73
Totale kosten 18.327,60
Taxatie Geen
Advies en behandelingskosten Geen
Administratie kosten Geen
Inschrijving notaris Geen
Totale kosten 18.327,60

 

Rekenvoorbeeld hypotheek of tweede hypotheek


Hypotheek Tweede hypotheek
Hoofdsom 15.000 15.000
Looptijd in maanden 120 120
Rentevast Ja Ja
Rente % 1,85% 1,85%
Maandbedrag 136,91 136,91
Totale kosten 16.429,20 16.429,20
Taxatie 465,00 465,00
Advies en behandelingskosten 1.700,00 1.700,00
Administratie kosten 500,00 500,00
Inschrijving notaris Geen 500,00
Totale kosten 19.094,20 19.594,20

Natuurlijk is elke situatie anders. Dit rekenvoorbeeld geeft u een idee van de kosten per leenvorm. Wilt u precies weten wat u voor een lening voor een verbouwing betaalt? Bereken hier uw Persoonlijke Lening of laat uw hypothecaire lening voorrekenen door uw hypotheekadviseur.

Persoonlijke Lening versus Hypotheek

Iets minder dan de helft van de hypotheek-verbouwers (42%) weet niet dat bij een Persoonlijke Lening de rente net als bij een hypotheek fiscaal aftrekbaar kan zijn. 21% geeft aan de Persoonlijke Lening wél te hebben overwogen, maar er uiteindelijk niet voor te hebben gekozen. Respondenten die kiezen voor een hypotheek geven aan dit te doen omdat het ‘vertrouwd’ en ‘veilig’ voelt. Het deel dat kiest voor een Persoonlijke Lening doet dit omdat het ‘makkelijker’ en ‘eenvoudiger te regelen is’ en ‘er sneller afgelost kan worden’. 

Goed vergelijken

Uit het onderzoek komt dus naar voren dat de meeste mensen automatisch kiezen voor de vertrouwde optie. In dit geval de hypotheek. Hoe lastig het ook is om oude gewoontes overboord te gooien: ik adviseer om écht goed te vergelijken als u op zoek gaat naar een manier om uw verbouwing te financieren. Leg de verschillende leenvormen naast elkaar. De rentekosten van een hypotheek zijn dan wel vaak lager, de afsluit-, notaris- en advieskosten die u hiervoor moet betalen, kunnen dit verschil weer opheffen.  

Benieuwd hoeveel u betaalt voor een lening bij Freo? 

Bereken uw mogelijkheden

Piet Sleegers - Product Specialist Financieren Freo

Door Piet Sleegers

08 juli 2021 | geplaatst in Freo onderzoekt

Meer over Freo onderzoekt

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
06 juli 2021

Liever hypotheek dan lening bij verbouwplannen

Heeft u in de afgelopen tijd een verbouwing gefinancierd tussen de €10.000 en €75.000? Dan is de kans groot dat u dit binnen uw eigen hypotheek heeft geregeld. Zo’n hypothecaire lening heeft de voorkeur boven een Persoonlijke Lening. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Freo en Markteffect. Maar, is het aanpassen van de bestaande hypotheek ook de voordeligste optie voor een verbouwing? ‘Niet altijd, zegt Ron van Vliet, directeur van Freo. ‘Het is belangrijk om je voordat je een lening afsluit goed in de verschillende leenvormen te verdiepen.’

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
22 april 2021

Door corona stellen we grote uitgaven vaker uit

Uit onderzoek van Freo en Markteffect onder ruim 500 mensen blijkt dat Nederlanders iets voorzichtiger zijn geworden met het doen van grote uitgaven tijdens de coronacrisis. 40% van de ondervraagden die voor de coronacrisis concrete plannen hadden om een auto te kopen, te gaan verbouwen of een grote uitgave te doen geven aan deze naar achteren te schuiven.

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
09 april 2021

Positief corona-effect: meer sparen en als het lukt meer aflossen

Een jaar corona in Nederland. Wat doet dat met de financiële positie van Nederlanders? Zijn we meer of juist minder gaan sparen? Durven we plannen te maken voor de toekomst? Bijvoorbeeld in de vorm van een verbouwing? Deze en andere vragen kwamen aan bod in het corona-onderzoek van Freo en Markteffect. Dit zijn de eerste resultaten.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit