Een loonstrook wordt ook wel salarisstrook genoemd. Op uw loonstrook ziet u uw salaris. Naast het te ontvangen salaris ziet u hierop het aantal gewerkte dagen, brutoloon, vakantiegeld, nettoloon, premies en toeslagen. Wat dit inhoudt lees je in het voorbeeld.
Voorbeeld loonstrook
Loonstrookjes zijn soms lastig te lezen. Ze zijn er in vele soorten en maten. Er zijn geen vaste regels hoe een strook eruit hoort te zien, maar er zijn wel een aantal gegevens die op bijna elk loonstrookje staan. Maar wat zijn die gegevens? Lees het aan de hand van dit voorbeeld.

Uitleg: hoe moet ik mijn loonstrook lezen?
Lees hieronder hoe u de loonstrook kan lezen en wat de verschillende woorden betekenen.
- Persoonsgegevens
Bovenaan staan uw persoonlijke gegevens zoals uw adres en Burgerservicenummer. Daarnaast ziet u informatie over uw werkgever, hoeveel uren u heeft gewerkt en het brutosalaris bij een fulltimedienstverband. Ook staat er over welke maand het loonstrookje gaat, het belasting tarief voor de bijzondere beloningen en de gebruikte belastingtabel.
- Gewerkte dagen
Hier ziet u uw gewerkte dagen en het aantal dagen dat u zich ziek heeft gemeld.
- Cumulatieven
Hier staat een optelling van alle onderstaande punten vanaf het begin van het kalenderjaar tot nu. Deze gegevens heeft u aan het einde van het jaar nodig voor uw belastingaangifte.
- Het nettoloon
De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoeveel geld krijg ik uiteindelijk op mijn bankrekening gestort? Dit bedrag wordt berekend met het brutosalaris als uitgangspunt. De onderstaande punten zijn hierop ingehouden of bijgeteld. Dit zijn bijvoorbeeld: . OP-premie, WIA-premie, loonheffing en reiskostenvergoeding.
Uitleg van de verschillende begrippen op uw loonstrook
Lees hieronder hoe u de loonstrook kan lezen en wat de verschillende woorden betekenen.
- Uw brutoloon
Dit is het salaris waar nog géén belastingen en premies op zijn ingehouden. Dit is dus níet het loon dat op uw rekening wordt gestort.
- Loon LH
Dit is het bedrag waar loonbelasting over betaald wordt (de loonheffing) wat u tot nu toe heeft opgebouwd in dit kalenderjaar.
- Arbeidskorting
Iedereen die werkt heeft recht op arbeidskorting. Dit is korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekering, waardoor u minder belasting en premies hoeft te betalen. Hoeveel korting u krijgt, hangt af of u de AOW-leeftijd al heeft bereikt en hoeveel u verdient.
- Vakantiegeld en urenreservering
Op de meeste loonstroken staat hoeveel vakantiegeld en/of urenreserveringen u al heeft opgespaard.
Het vakantiegeld staat in euro’s weergegeven. Dit bedrag krijgt u normaal in mei of juni uitbetaald. Werkt u via een detacheringsbureau? Dan is het soms mogelijk om al tussentijds te laten uitbetalen. Ook hier betaalt u een hoger belastingtarief over.
Urenreserveringen worden vaak gebruikt bij uitzendbureaus en detacheringscontracten. Als u dan vrij wilt nemen, kunt u zich uit dit potje laten betalen omdat u geen contract heeft waarin een aantal vrije dagen is opgenomen. Ook kunt u zich soms op die manier laten uitbetalen wanneer u ziek bent geweest. Urenreserveringen worden op het loonstrookje niet in geld, maar in uren uitgedrukt.
Wilt u weten hoeveel het is wanneer je het volledig zou laten uitbetalen? Vermenigvuldig dan het aantal uren met uw uurloon. Denk eraan dat uw meer belasting betaalt over dit bedrag, bij het zogenaamde bijzondere tarief, omdat dit een beloning is bovenop uw normale salaris.
- Bijtelling leaseauto
Rijdt u in een auto van de zaak? Dan staan daar ook kosten voor op uw loonstrookje. De belastingdienst ziet een leaseauto als ‘loon in natura’. Over uw leaseauto betaalt u loonbelasting. De zogenoemde fiscale bijtelling is vanaf 1 januari 2020 8% voor een volledig elektrische auto. Voor benzine- of dieselauto’s 22%. Dit hangt wel af van het soort auto dat u rijdt.
- OP-premie, inhouding
OP staat voor ouderdomspensioen. Dit is het geld dat u als werknemer bijdraagt aan uw ouderdomspensioen. Hier betaalt u maandelijks een bedrag voor. Deze wordt ingehouden op het bruto inkomen voordat er belasting over betaald wordt.
- WIA-premie, inhouding
WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Dit is een werknemersverzekering. U betaalt daar maandelijks premie voor. Dit is inkomen voor mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Dit is wettelijk bepaald.
- Toeslagen/ overwerk, bijtelling
Werkt u vaak in de avonduren, in het weekend of draait u nachtdiensten? Dan ontvangt u in de meeste gevallen extra salaris. Dit wordt een onregelmatigheidstoeslag genoemd. Deze toeslag wordt bij het basissalaris opgeteld.
- Reiskosten, bijtelling
Dit is de vergoeding die u mogelijk van uw werkgever ontvangt om de kosten van het woon-werkverkeer te betalen.
- Loonheffing, inhouding
Dit zijn de belastingen en premie volksverzekering die betaald moeten worden. Dit geld wordt gebruikt om onder andere te sociale uitkeringen te betalen (AOW, Wet langdurige zorg en de Algemene Nabestaandenwet).
Hoe lang moet ik mijn loonstroken bewaren?
U bent niet verplicht, maar het is wel slim om op uw loonstroken in ieder geval 5 jaar te bewaren. De Belastingdienst mag namelijk tot 5 jaar terug belasting navorderen. Dat betekent dat ze achteraf weinig betaalde belasting mogen opvragen. Ook kunt u zo altijd controleren of het aantal gewerkte uren klopt. Heeft u niet te weinig of te veel salaris gekregen? Vergelijk dan eens verschillende maanden op uw ontvangen loonstroken met elkaar.