Wie leent doet dat vaak stiekem

Maar liefst 70% van de mensen in Nederland heeft een lening. Toch wordt er in gezelschap vaak niet over gesproken (57%). Een groot deel van de leningbezitters weet ook niet dat ze een lening hebben. Roodstand door 60% van de Nederlanders bijvoorbeeld niet gezien als lening. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Freo onder ruim 1000 Nederlanders.
Van de mensen die alleen een lening hebben praat 63% niet met vrienden of familie over hun lening. Van mensen die naast een lening ook een hypotheek hebben, praat de helft er niet over. Bij Freo nemen we aan dat mensen er niet graag over praten omdat het ‘not done’ is. Op geld lenen rust blijkbaar nog steeds een taboe.
Imago van lenen
Opvallend aan ons onderzoek is dat leningbezitters positiever zijn over lenen dan mensen zonder lening. Bij Freo gaan we ervan uit dat als mensen zich goed geïnformeerd voelen over hun lening en een maandbedrag hebben dat past bij hun portemonnee, ze lenen zien als logische manier om bijvoorbeeld hun verbouwing of auto te betalen.
De helft van de Nederlanders snapt dat andere mensen een lening afsluiten, maar zou dat zelf nooit doen. Ongeveer een derde van de ondervraagden (28%) zou nooit een lening afsluiten. Mannen zijn er iets milder in dan vrouwen. 31% van de mannen vindt lenen logisch, tegenover 17% van de vrouwen. Deze cijfers zijn opvallend, omdat meer dan de helft van de Nederlanders wel een lening heeft.
Wat is een lening?
Uit het leenonderzoek van Freo blijkt dat het niet voor iedereen duidelijk is wat een lening precies is. Op de eerste vraag in het leenonderzoek geeft 36% aan wel een lening te hebben. Wanneer we dezelfde groep vragen of ze bijvoorbeeld een hypotheek hebben, wel eens iets kopen op afbetaling of rood staan op hun rekening, dan heeft 70% een lening.
Een deel van die 70% heeft een hypotheek en ziet dit niet als een lening. Opvallend is dat 53% van de ondervraagden met een persoonlijke lening, doorlopend krediet, kopen op afbetaling of rood staan op betaalrekening dit ook niet direct als lening ziet.
Voldoende financiële kennis
Bijna driekwart (63%) van onze ondervraagden vindt dat ze voldoende kennis hebben om financiële beslissingen te nemen. Slechts 5% geeft aan zich daar wel eens onzeker over te voelen. Ruim een kwart (33%) vraagt regelmatig hulp aan anderen als het gaat over hun financiën. Onderwerpen waar mensen volgens ons onderzoek graag meer over zouden willen weten: belastingen, hypotheek en pensioen.
Gewoon over Geld
Freo heeft sinds een paar jaar de website GewoonoverGeld.nl, een consumentensite die probeert het praten over geld uit de taboesfeer te halen. Met GOG willen we mensen ook informeren. Op de site gaat het over het (be)sparen, uitgeven en lenen van geld. Er staan wekelijks tips, voorbeelden en ervaringen van consumenten op over alledaagse geldzaken.
Weet wat je leent
Ook met onze nieuwe pay-off ‘Weet wat je leent’ willen we mensen bewuster maken van (de risico’s van) lenen. Als je gaat lenen, wil je weten waar je aan toe bent. Niet dat de rente ineens hoger uitvalt dan gedacht of dat er allerlei kosten bijkomen waar je niet op had gerekend. Bij Freo zijn er geen addertjes onder het gras. Dat bedoelen wij met ‘weet wat je leent’. Want alleen als je precies weet wat je maandelijks betaalt, kun je grip houden op je portemonnee.