Let op! Geld lenen kost geld

Besparen zonder te beknibbelen

Voorkom een financiële kater na de feestdagen. December is een maand vol feestelijke gebeurtenissen en gezelligheid in huiselijke kring. Maar ook een maand die erg veel geld kost, met vaak stress, rood staan of een hoge credit card rekening tot gevolg. Hoe kom je de feestmaand door, zonder in januari op een houtje te moeten bijten?

Ieder jaar nemen we ons weer voor om minder geld uit te geven tijdens de feestdagen en ieder jaar geven we toch weer meer uit dan het jaar ervoor. Gezelligheid is natuurlijk ook wel wat waard. Je wilt niet dat je gasten tekort komen, dus koop je toch wat extra voorraad en cadeaus in. De ervaring leert dat we ieder jaar meer pinnen en we er uiteindelijk niet in slagen om de kosten te beperken.

Zou het niet mooi zijn om optimaal te genieten van het decembergevoel, zonder de bijbehorende financiële stress? Het ultieme feestgevoel ervaren, maar tegelijkertijd ook goed nadenken over hoe je je geld het beste kunt besteden? Hieronder een paar tips om de financiële schade beperkt te houden.

Eten en drinken

Een van de grootste kostenposten is meestal eten en drinken. Traditioneel dineren veel mensen buiten de deur tijdens de kerstdagen. Daar ligt de eerste besparingskans: eet lekker thuis. Niet zo gek, want niet alleen heb je op die manier geen last van de volgende shift gasten die staat te wachten tot jij je dessert op hebt, maar het is ook veel goedkoper!

Door vroeg te starten met het bedenken van het kerstmenu en op zoek te gaan naar passende aanbiedingen in de supermarkt, valt nog meer te besparen. Zo voorkom je dat je alleen kunt kiezen uit luxe (al voorbereide) producten. Bijkomend voordeel is dat je niet met de topdrukte je inkopen hoeft te doen en je minder snel laat verleiden door kassa-aanbiedingen.

Omdat drank één van de duurste onderdelen van het boodschappenmandje is, loont slim inkopen hier extra. Veel supermarkten stunten bijvoorbeeld met twee flessen wijn voor de prijs van één. Als je vóór de feestdagen een voorraadje inslaat, bespaart dat een hoop geld (en kun je van tevoren testen of de wijn inderdaad lekker is).

Om de kosten nog verder te drukken, kun je samen met je gasten de maaltijd bereiden. Vraag de gasten een gang te bereiden binnen het thema. Zo worden de kosten verdeeld over meerdere personen en staat bovendien niet slechts een persoon dagenlang in de keuken.

Cadeaus

Een andere potentieel bodemloze put zijn de cadeaus. Ook hier zijn mogelijkheden te over om het rustiger aan te doen, zeker als je oudere kinderen hebt. Ten eerste: technologie veroudert snel. Die nieuwe spelcomputer lijkt leuk, maar is morgen weer achterhaald. Blijf daar dus weg. Een persoonlijk gedicht en een leuk cadeau hoeven niet veel geld te kosten, zeker als van tevoren een budget wordt afgesproken. Of speel een gezellig spel met vrienden. Een dobbelsteen en wat ludieke spelregels en de avond zit gebeiteld.

Kerstboom

De prijzen voor traditionele kerstbomen zijn de afgelopen jaren omhoog geschoten! Is een echte kerstboom dus wel de juiste keus? Overweeg een kunstkerstboom, of verzin een zelfgemaakt alternatief. Ook liggen direct na de kerst de kerstartikelen voor het volgende jaar tot wel 50% goedkoper in de schappen. Dit leidt dit jaar nog niet tot een besparing, maar geeft weer lucht voor het volgende jaar.

Kortom, er zijn voldoende mogelijkheden om de gezelligste maand van het jaar op een leuke en verantwoorde manier door te komen. Ik wens iedereen hele fijne feestdagen en een spetterende jaarwisseling.

Tot volgend jaar!

Auteur: Julia Koers, Commercieel directeur consumptief krediet, maandag 6 december 2010 | Bron: Geld.nl

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit