Let op! Geld lenen kost geld

Besparingsgedrag van Nederlanders kent grenzen

Het leven wordt steeds duurder. Op welke manieren kun je dan het beste besparen op je uitgaven? Freo heeft in een onafhankelijk onderzoek op een rijtje gezet waar Nederlandse huishoudens het meeste op bezuinigen. Of waar zij juist nooit op willen besparen.

Letten op de kleintjes

Het is niet zo eenvoudig om de kosten van de vaste lasten zoals huur of een hypotheek te beïnvloeden. Maar driekwart van de Nederlanders blijkt hun dagelijkse uitgavenpatroon prima aan te kunnen passen als dat nodig is. Bijna de helft let scherp op de prijzen in de supermarkt. Ze bezoeken regelmatig verschillende supermarkten om gebruik te maken van speciale aanbiedingen. Het is hierbij opvallend dat vrouwen bij de boodschappen meer prijsbewust zijn dan mannen. We besparen ook op uiteten, gaan minder uit met vrienden en hebben veel abonnementen opgezegd van kranten of tijdschriften.

Wisselen van aanbieder

Stappen Nederlanders ook vaak over naar andere aanbieders die goedkoper zijn? Nee, het merendeel van de Nederlanders (65 procent) niet. Degenen die dat wel doen, kiezen op de eerste plaats voor een andere telefoonaanbieder, gevolgd door de energieleverancier en op de derde plaats de zorgverzekeraar. Zelfs het overstappen van kredietverstrekker met onze overstapservice kan erg lonend zijn. Hoger opgeleiden wisselen beduidend vaker dan lager opgeleiden. En hoe hoger het salaris is, hoe meer mensen zijn overgestapt naar een andere aanbieder.

Energiekosten omlaag

Bij de kostenbesparende maatregelen vermelden Nederlanders ook vaak een verminderd energieverbruik. Een derde van de Nederlanders zet de verwarming lager dan voorheen en doet het licht vaker uit op plaatsen waar zij het niet direct nodig hebben. Leeftijd speelt wel een rol bij energieverbruik. Zo let 40 procent van de 50-plussers bewust op het omgaan met energie, tegen slechts 23 procent van de Nederlanders onder de 35 jaar.

Niet besparen

Toch weigeren Nederlanders om te besparen op specifieke uitgaven, ook als hun situatie het vereist. We blijken vaak niet te willen inleveren op vakantie (32 procent). Begrijpelijk, want als je hard werkt, wil je jezelf ook af en toe kunnen ontspannen. Op de tweede plaats staat het uitgeven van minder geld op kleding (27 procent) en sport (25 procent). En als we navraag doen over apparatuur die we nooit de deur uit willen doen, geeft bijna 40 procent aan de wasmachine nooit te willen missen. De computer of laptop staat op de tweede plaats. Mannen hebben meer moeite dan vrouwen om de televisie weg te doen, terwijl vrouwen hun mobiel minder vaak willen afstaan. Zij vinden praten dus belangrijker dan kijken. Kennelijk hechten we weinig waarde aan de vaatwasser, want die kunnen we het meest makkelijk opgeven.

Vrouwen durven minder

Een betere oplossing dan besparen, is het verhogen van het salaris. Een half miljoen Nederlanders heeft in 2013 meer salaris ontvangen. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders automatisch een salarisverhoging krijgt, doordat hun werkgevers salarisschalen hanteert. Maar 1 op de 7 durft niet eens te vragen om een verhoging. Twee keer zoveel vrouwen dan mannen durven de vraag niet te stellen. Daarnaast blijken hoger opgeleiden meer proactief te zijn in salarisonderhandelingen dan lager opgeleiden. Ook durven meer mensen met een hoger inkomen om salarisverhoging te vragen dan mensen met een lager inkomen

Teleurstelling

Twee keer zoveel mannen dan vrouwen gaan tot het uiterste om er salaris bij te krijgen. Ruim een kwart is weleens tot bijna altijd teleurgesteld geraakt na een beoordelingsgesprek, omdat zij zichzelf onvoldoende hard hebben gemaakt voor een salarisverhoging. Het merendeel (55 procent) gaat hier nuchterder mee om. Zij zijn van mening dat als een werkgever geen salarisverhoging aanbiedt, het ook gewoon ophoudt.

Salaris inleveren

Zijn we altijd uit op een verhoging van ons salaris? Nee, een derde geeft aan ook salaris te willen inleveren als dit ervoor zorgt dat enkele collega’s in dienst kunnen blijven. Hetzelfde percentage is hiertoe wel bereid als zij zeker weten dat het gehele bedrijf salaris inlevert, inclusief de directie. De resterende groep is helemaal niet bereid om minder te verdienen, omdat zij aan zichzelf moeten denken. Opvallend is ook dat mensen in Oost-Nederland en Zuid-Nederland vaker bereid zijn tot het inleveren van salaris dan mensen in Noord-Nederland.

 

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit