Let op! Geld lenen kost geld

BKR kredietgever heeft te weinig informatie

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) vindt dat kredietverstrekkers niet genoeg middelen hebben om betalingsachterstanden bij leners te voorkomen. Om de schulden beter te registreren, wil het BKR het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) wettelijk vastleggen.

Ruim 25% van alle huishoudens had vorig jaar te maken met betalingsachterstanden. De meeste problemen ontstaan bij het betalen van belasting, elektriciteitsbedrijven, hypotheek of huur en ziektekosten. Leners gebruiken krediet om van schulden af te komen. Maar het probleem is dat de maandlasten door een lening vaak nóg hoger worden.

Betere beoordeling

Volgens het BKR is het LIS de oplossing om de kredietwaardigheid van consumenten beter te kunnen beoordelen. Dat systeem moet huur-, energie- en schulden bij sociale diensten gaan registreren. Belastingschulden, schulden bij zorgverzekeraars en telecomschulden worden daarin niet opgenomen. Hoewel die volgens het BKR wél moeten worden meegewogen bij het verstrekken van krediet.

Tot nu toe houdt het College Bescherming Persoonsgegevens de invoering van het LIS tegen, omdat daarmee te veel mensen onnodig als wanbetaler in de boeken zouden komen.


Bron: amweb.nl | 11 januari 2011

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit