Let op! Geld lenen kost geld

Brabander leent minst, Zuid-Hollander het meest

Man heeft thuis nog steeds financieel de broek aan; als het gaat om het afsluiten van een lening, zijn de rollen thuis traditioneel verdeeld: mannen doen de aanvraag. In het Westen wordt meer geleend dan in de rest van het land en het Zuiden leent het minst. Dat blijkt uit een analyse van kredietverstrekker Freo.

Mannen lenen vaker

Uit de gegevens van Freo blijkt dat alleenstaande mannen 2,5 keer vaker dan alleenstaande vrouwen een lening afsluiten. Ook staat in 89% van de gedeelde huishoudens met lening, de naam van de man bovenaan het briefpapier. Milko Wijckmans, directeur De Lage Landen Consumer Finance: “Wij denken dat er een gedragscomponent is en een praktische reden. Omdat alleenstaande mannen meer lenen dan alleenstaande vrouwen, denken wij dat het leengedrag uit de jonge single-jaren zichtbaar blijft zodra mensen gaan samenwonen. Anderzijds speelt mee dat mannen vaak een hoger inkomen hebben dan vrouwen. Daardoor fungeren zij vaker als hoofdaanvrager, zodra zij samenwonen.”

Bourgondiërs budgetteren

Hoewel een Bourgondische levensstijl dure associaties oproept, wordt in Brabant, Limburg (en Gelderland) het minst geleend. In het Westen worden ruim drie keer zo veel leningen afgesloten dan in het Zuiden, terwijl daar twee keer zoveel mensen wonen. Het meest wordt geleend door de bewoners van Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland.

Kinderen zijn duur

Nederlanders tussen de 30 en 50 jaar oud lenen vaker dan anderen. Het hebben van kinderen is een belangrijke bepalende factor voor het afsluiten van een lening. Wijckmans: “Zodra mensen kinderen krijgen, schieten uitgaven omhoog. Door een grotere woning stijgen de woninglasten. Kinderopvang is duur en zodra het kroost opgroeit, krijg je te maken met schoolgeld, hogere kosten voor vervoer en een rijbewijs. Zeker geen frivole zaken, maar het kost wel veel geld. Dat zie je terug in het leengedrag.”

Over Freo

Freo is een handelsnaam van de Rabobank Groep. In 2009 en 2010 werd Freo door Independer.nl uitgeroepen tot de best gewaardeerde kredietverstrekker van Nederland.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit