Let op! Geld lenen kost geld

Consument leent weer minder

De economische crisis zet een rem op het consumentenkrediet. In de eerste vijf maanden van dit jaar hebben Nederlandse huishoudens gemiddeld voor EUR 750 mln geleend voor de aanschaf van televisies, auto’s en keukens. Vorig jaar was dat nog gemiddeld EUR 800 mln en in 2008, een recordjaar, EUR 900 mln per maand.

Dit blijkt uit cijfers die het economisch bureau van ING woensdag heeft gepubliceerd. Het gaat om de brutoverstrekking; aflossingen zijn niet meegerekend. De onderzoekers concluderen dat de maandelijkse verstrekking van consumentenkrediet is teruggevallen tot het niveau van 1998. ING voorspelt dat de markt voor consumentenkrediet voorlopig blijft krimpen.

Dat komt doordat er bij de consument sprake is van grote terughoudendheid in de aanschaf van duurzame consumptiegoederen. Bovendien heeft de onrust in de financiële markten ertoe geleid dat banken en andere financiële partijen voorzichtiger zijn geworden in hun verstrekkingsbeleid. De onderzoekers vermelden niet welke invloed het faillissement van DSB Bank heeft gehad.

In de afgelopen maanden is ook de totale uitstaande schuld gedaald. Eind mei dit jaar bedroeg die EUR 17,7 mrd, en dat is 2,2% minder dan een jaar eerder.


Donderdag 8 juli 2010 | FD.nl

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit