Let op! Geld lenen kost geld

Consumptieve leningen oversluiten

Is het oversluiten van consumptieve leningen wel interessant? Voordat u deze vraag kunt beantwoorden is het van belang om te weten wat voor lening(en) u heeft. Als u bijvoorbeeld meerdere kleine leningen of kredieten heeft, zijn deze meestal relatief duur. Ze hebben een vrij hoge effectieve rente waardoor de totale prijs van de lening hoog is. Dan kan het samenvoegen van deze kleine leningen in een nieuwe grotere lening voordelig zijn. Bij hogere kredietlimieten gelden namelijk lagere rentetarieven. Daarnaast is het eenvoudiger om van één kredietverstrekker de administratie bij te houden dan van meerdere.

Als een lening die u wilt herfinancieren een persoonlijke lening is dan wordt vaak een boeterente in rekening gebracht als u deze vervroegd wil aflossen. Daarmee zou het voordeel van het onderbrengen van de financiering bij een andere kredietverstrekker ineens kunnen verdwijnen. Bij een doorlopend krediet, een lening waarbij u afgeloste bedragen weer kunt opnemen, kunt u vrijwel altijd boetevrij aflossen. Met dit product kunt u door het vergelijken van de rentetarieven, maar ook de totale kosten, gemakkelijker beoordelen of u door herfinanciering een goedkopere lening kunt verkrijgen.

De hoogte van het maandbedrag heeft invloed op de totale prijs van een lening. Als u bijvoorbeeld kiest voor lage maandlasten, wordt de periode die nodig is om de lening af te lossen langer. Een langere looptijd betekent langer rente betalen en dus nemen ook de totale kosten van de lening toe. Als u kiest voor hogere maandbedragen werkt dat natuurlijk precies andersom. Dan wordt de totale prijs van de lening lager. Zorg er in elk geval altijd voor dat het maandbedrag past bij uw financiële situatie.

Offerte

Als u een nieuwe lening wilt aanvragen is het het beste om altijd eerst een offerte toegestuurd te krijgen. Aan de hand van die offerte verkrijgt u namelijk ook inzicht in de totale kosten voor de lening. Sinds juni 2010 is hiervoor het formulier ‘Europese standaardinformatie' in het leven geroepen. Dit formulier bevat alle informatie over de lening, maar ook met welke partij de lening wordt aangegaan en waar u bijvoorbeeld terecht kunt als u een klacht heeft. Bij het uitbrengen van de offerte moeten kredietverstrekkers dit formulier als bijlage meesturen. Zo kun u precies vergelijken waar u het voordeligste uit bent op basis van de totale kosten voor de lening.

Daarnaast kunnen zeker ook andere zaken meespelen bij uw keuze uit de verschillende kredietverstrekkers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de klantenservice. Zijn de medewerkers waar u terecht wilt met al uw vragen ook in de avonduren of op zaterdag bereikbaar? Wordt er sec een lening verkocht of wordt er meegedacht met uw persoonlijke situatie? Ook kunt u nagaan welke financiële handelingen u online kunt regelen. Is er een ‘mijn lening'-omgeving bijvoorbeeld, of kunt u online een heropname doen van uw doorlopend krediet?

Voordat u besluit uw financiering over te sluiten is het uiteraard van belang om de algemene voorwaarden van de lening goed door te nemen. Daarin staat onder andere:

  • of u versneld en boetevrij kunt aflossen;
  • tot welke leeftijd u kunt opnemen bij een doorlopend krediet;
  • vanaf welke leeftijd de lening helemaal ingelost moet zijn;
  • of er aanvullende (verzekerings)producten moeten worden afgesloten.
Al met al kunnen we concluderen dat het alleen vergelijken van een rentepercentages niet voldoende is om te bepalen of u uw lening wilt oversluiten. Het advies is dan ook om, voordat u beslist, wat meer tijd te steken in alle facetten van de financiering. Daarmee bent u op termijn beter uit.

Auteur: Julia Koers, Commercieel directeur consumptief krediet, donderdag 10 maart 2011| Bron: Geld.nl

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit