Let op! Geld lenen kost geld

Eenvijfde Nederlanders heeft doorlopend krediet

Nederlanders staan voor 9,3 miljard rood. Ruim 1,2 miljoen huishoudens in Nederland heeft een doorlopend krediet. Slechts de helft van de leners is op de hoogte van het rentepercentage. Dit kost de consument onnodig veel geld, volgens Freo, handelsnaam van De Lage Landen.

Freo: zorgelijk dat helft leners rentepercentage niet weet

De totale consumptieve schuld in Nederland bedraagt 27,2 miljard euro, waarvan 13,5 miljard euro toekomt aan doorlopend krediet*. De grootste groep met een doorlopend krediet in Nederland zijn bovenmodaal verdienende gezinnen met thuiswonende kinderen. Uit onderzoek van Heliview Research blijkt dat 47% van de leners niet kan aangeven wat het rentepercentage is van hun doorlopend krediet. Milko Wijckmans, directeur Consumer Finance van De Lage Landen: ‘Het is zorgelijk dat de helft niet weet hoeveel zij betaalt voor een lening, zeker omdat rentepercentages regelmatig veranderen. Een doorlopend krediet heeft een variabele rente en een wijziging in het percentage kan een verlaging, maar ook een verhoging inhouden. Blijven vergelijken scheelt enorm dus.’

Rood staan versus doorlopend krediet

Er wordt in totaal voor 9,3 miljard rood gestaan. Een groot deel van de Nederlandse huishoudens staat regelmatig rood. Ook bij roodstand is de onwetendheid over de rentepercentages groot. Wijckmans: ‘De tarieven voor roodstand kunnen al snel oplopen tot wel 15%. Het rentepercentage van doorlopend krediet bij Freo ligt op dit moment op maximaal 8,2%. Het is vaak de bewustwording van het lenen die men ervan weerhoudt een doorlopend krediet af te sluiten. Dit terwijl roodstaan ook een vorm van lenen is, een peperdure als je langer rood staat. Leen verantwoord geld en laat je goed adviseren.’

Betrouwbaarheid

Sinds de val van DSB en de kredietcrisis is de betrouwbaarheid van de aanbieder van doorlopend krediet steeds belangrijker voor de lener. Voor 92% van de leners is dit het belangrijkste criterium voor de keuze voor een kredietverlener. Sinds 2008 hechten huishoudens significant meer belang aan de items ‘gerenommeerde partij’ en ‘onafhankelijk’. Dit laat zien dat ze in toenemende mate op zoek zijn naar zekerheid.

Over het onderzoek

Heliview Research ondervroeg 5.581 respondenten die hoofdkostwinner zijn. Het onderzoek is representatief voor de Nederlandse bevolking en is statistisch gezien significant.

* bron: CBS, eind 2009.

Over Freo

Freo is een handelsnaam van de Rabobank Groep. In 2009 en 2010 werd Freo door Independer.nl uitgeroepen tot de best gewaardeerde kredietverstrekker van Nederland.


Eindhoven, 25 november 2010

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit