Let op! Geld lenen kost geld

En? Bij wie heb jij een lening?

Op feestjes en partijen is ‘de hypotheek' een favoriet gespreksonderwerp. Maar over een ‘normale' lening hoor je zelden of nooit iemand. Schamen we ons voor het feit dat we geld lenen? En kunnen de ervaringen van anderen juist niet heel waardevol zijn?

Praat jij over je geldlening?

Op ieder feestje komt het wel ter sprake: dé hypotheek. Bij wie heb jij ‘m afgesloten? Wat zijn jullie ervaringen met oversluiten? Wat is jouw rentevaste periode? Het is een gespreksonderwerp waar niemand zich voor schaamt. Maar je hoort zelden iemand praten over zijn of haar geldlening voor een nieuwe auto. Of wasmachine. Terwijl een hypotheek ook een geldlening is. Wat is hier aan de hand?

Schamen we ons?

Duizenden Nederlanders lenen geld. De één gebruikt het geld om een wasmachine, televisie of auto te vervangen. De ander heeft graag wat extra huishoudgeld achter de hand als het nodig is. Geld lenen is al zo oud als geld zelf. En eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Toch praten we er niet zomaar over. En zeker niet met iedereen. Hoe dat komt? Misschien moet ‘de leenbranche' ook even naar zichzelf kijken...

Schreeuwerige reclames

De leenbranche heeft lang gedaan alsof geld lenen gratis was. Iedereen kent ze wel: leenreclames die doen alsof je de loterij hebt gewonnen. Een aantal kredietverstrekkers is bovendien negatief in de publiciteit gekomen door oneerlijke praktijken of onduidelijke regeltjes. Maar één dubieuze autoverkoper maakt nog niet de hele autobranche slecht. Voor hypotheken geldt: je woning kies je op je gevoel, de financiering met je verstand. Zo ook met een geldlening. En dan zul je zien dat er kredietverstrekkers zijn die je gewoon kunt vertrouwen.

Waarom zou je praten over je lening?

Heel simpel: om te leren van de ervaringen van anderen. Offline (op een feestje), maar zeker ook online. Vergelijkingssites als Kieskeurig of Beslist zijn er nu juist om consumenten hun ervaringen te laten delen. En het gaat nóóit alleen over de prijs. Bij een lening is bijvoorbeeld belangrijk: kun je boetevrij extra aflossen? Wat gebeurt er met je lening als je overlijdt? Welke kredietverstrekker geeft de beste informatie? Maak dus gebruik van wat anderen al weten om de kredietverstrekker te kiezen die bij jou past.


Column: Bart Klomp | Bron: moneymagazine, 29 juni 2011

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit