Let op! Geld lenen kost geld

Freo scoort op prijsstelling consumptieve kredieten

Uit het negende MoneyView Special Item, waarin consumptieve kredieten centraal staan, blijkt dat Freo zowel voor het Doorlopend Krediet als de Persoonlijke Lening in aanmerking komt voor een 5-sterren ProductRating ‘Prijs’. MoneyView vergeleek voor zijn Special Item bijna 20 persoonlijke leningen en meer dan 30 doorlopende kredieten.

Grootbanken scoren op flexibiliteit, kleinere labels op prijsstelling van consumptief krediet

Freo voert zowel voor de Persoonlijke Lening als het Doorlopend Krediet de laagste tarieven in de markt. Andere partijen die in aanmerking komen voor de 5-sterren ProductRating ‘Prijs’ zijn Directa, Kruidvat, OHRA, MoneYou en Santander. Opvallend is dat de grootbanken met name uitblinken als het gaat om de flexibiliteit van hun consumptieve kredieten. ABN AMRO, ING en SNS Bank scoren hier het maximale aantal van 5 sterren.

Risk Based Pricing niet goedkoper dan vaste tarieven

Een aantal aanbieders hanteert bij de prijsbepaling van consumptieve leningen het zogenoemde ‘Risk Based Pricing’, waarbij het rentepercentage dat de klant betaalt afhankelijk is van diens risicoprofiel: klanten met een (naar inschatting van de bank) hoger risico betalen een hogere rente en klanten met een laag risicoprofiel een lagere rente. De meeste aanbieders kennen evenwel een vaste rente, die geldt voor alle klanten ongeacht hun risicoprofiel. De verwachting zou zijn dat de hoogte van deze standaardrentes ergens ligt tussen de hoogste en de laagste rente bij Risk Based Pricing. Dat is niet het geval.

Onderzoeker Henk van ‘t Wout:

De veronderstelling dat de standaardtarieven ergens tussen het hoogste en laagste Risk Based Pricing tarief liggen, blijkt niet te kloppen. Het verschil tussen de gemiddelde standaardtarieven en de gemiddelde tarieven voor consumenten met het laagste risico bij Risk Based Pricing is nagenoeg nihil. Voor de persoonlijke lening geldt dat de standaardtarieven een fractie hoger liggen en bij het doorlopend krediet is de situatie omgekeerd. De laagste Risk Based Pricing tarieven van de door sommige aanbieders als ‘Unique Selling Point’ aangemerkte tariefstructuur zijn niet of nauwelijks lager dan de standaardtarieven. Dit mag op zijn minst opmerkelijk genoemd worden.

MoneyView ProductRating

Zoals in elk Special Item deed MoneyView weer een vergelijkend onderzoek naar de op de markt aanwezige. De producten werden zowel op basis van de prijsstelling als de tegen het licht gehouden om zo te komen tot de MoneyView ProductRating.

5-sterren producten ‘Prijs’ Doorlopend Krediet
 • Directa - Doorlopend Krediet
 • Freo - Doorlopend krediet
 • MoneYou - Doorlopend krediet
 • OHRA - Doorlopend Krediet
 • Santander - Doorlopend Krediet
5-sterren producten ‘Prijs’ Persoonlijke lening
 • Freo - Persoonlijke lening
 • Directa - Persoonlijke lening
 • Kruidvat- Persoonlijke lening
5-sterren producten ‘Flexibiliteit’ Doorlopend Krediet
 • SNS Bank - SNS Zelfkrediet
 • Finata - Doorlopend Krediet
 • IDM Financieringen - Doorlopend krediet
 • Mahuko Financieringen - Doorlopend Krediet
 • Voordeelbank - Doorlopend Krediet
5-sterren producten ‘Flexibiliteit’ Persoonlijke lening
 • ABN AMRO - Persoonlijke Lening
 • ING - Persoonlijke Lening

Voor de ProductRating ‘Prijs’ zijn per product de gemiddelde effectieve rentes bepaald over verschillende leenbedragen. Voor de ProductRating ‘Flexibiliteit’ zijn de persoonlijke leningen beoordeeld op een tiental flexibiliteitskenmerken. De doorlopende kredieten zijn beoordeeld op 13 flexibiliteitscriteria.

Over MoneyView en het Special Item

MoneyView is het onafhankelijke onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners. MoneyView volgt op dagelijkse basis de productontwikkelingen op het gebied van levensverzekeringen, pensioenen, hypotheken, schadeverzekeringen, inkomensverzekeringen, beleggingsproducten en bancaire producten. Met producten als de ProductManager, Advisa Online en AeQuote Online biedt MoneyView productvergelijkings- en benchmarkoplossingen voor banken, verzekeraars en adviseurs. In het gratis MoneyView Special Item worden op maximaal 4 A-tjes de belangrijkste markt- en productontwikkelingen op een rij gezet en wordt de MoneyView ProductRating toegekend. Met het Special Item biedt MoneyView aanbieders en adviseurs een beknopt en overzichtelijk marktoverzicht en productvergelijking in één. Het MoneyView Special Item is gratis te verkrijgen voor iedereen die zich aanmeldt op www.specialitem.nl.


Persbericht, 21 maart 2011

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit