Let op! Geld lenen kost geld

Geld lenen: bij je eigen bank of verder kijken

De meest vanzelfsprekende plek om geld te lenen is bij je eigen bank. Je geldzaken regel je daar misschien al sinds de dag dat je er, samen met je vader of moeder, een kinderbankrekening opende. De bank maakt het je ook wel erg eenvoudig om een lening af te sluiten, doordat je bijvoorbeeld rood kan staan op je betaalrekening of via internetbankieren – met een paar klikken – een lening kan aanvragen. Maar is het wel zo voordelig om bij je eigen bank te lenen? Het kan zomaar dat een lening bij een andere – eveneens betrouwbare – kredietverstrekker, veel goedkoper is.

Makkelijk geld lenen

Over het algemeen kost het weinig moeite om geld te lenen bij je eigen bank. Zo heb je bij veel banken standaard de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening. Rood staan voelt misschien niet als lenen, maar dat is het wel! En je betaalt er ook flink voor: vaak tot vijftien procent rente. Vergelijk dat maar eens met de rentepercentages van andere leningen. Wanneer je een creditcard hebt via je bank, kun je hier eveneens geld mee geld lenen. Maar pas op: ook de rente op een creditcardlening is schrikbarend hoog.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet liggen de rentepercentages meestal een stuk lager. Een persoonlijke lening is een krediet voor een vaststaand bedrag, met een vaste looptijd en een vast rentepercentage. Bij een doorlopend krediet staan het leenbedrag, de looptijd en de rente niet vast. Een persoonlijke lening is vooral handig voor een grote aankoop als een auto en een doorlopend krediet is praktisch als je nog niet precies weet hoeveel je moet lenen, bijvoorbeeld bij een verbouwing.

Elders goedkoper geld lenen?

Het is natuurlijk wel zo makkelijk om een persoonlijke lening of een doorlopend krediet bij je eigen bank af te sluiten, maar vaak loont het de moeite om eerst even verder te kijken. De rentepercentages en de overige leenvoorwaarden zijn misschien gunstiger bij een andere kredietverstrekker. Gebruik de Leenmatcher van eyeOpen om de lening te vinden die het beste bij jouw situatie past. In de Leenmatcher van eyeOpen zijn ook kredietverstrekkers opgenomen met wie eyeOpen geen overeenkomst heeft. Je kunt dus volledig onafhankelijk leningen vergelijken.

Heb je al een lening bij je eigen bank?

Misschien heb je al een lening bij je bank afgesloten en blijkt nu dat er veel goedkopere kredieten zijn. Soms kun je een bestaande lening oversluiten. Je lost in feite de ene lening af met een andere – meer voordelige – lening. Maar vervroegd aflossen is niet altijd mogelijk. Soms moet je hiervoor een ‘boete’ betalen. Let ook op of de voordelige rente van die andere lening misschien alleen voor een bepaalde periode geldt, waarna je meer moet betalen. Bereken zelf hoeveel je kunt besparen op je huidige lening.

Hypotheek bij de bank?

Ook voor de grootste lening van allemaal – de hypotheek – kun je bij je bank terecht. Net als bij andere leningen geldt hier: ga eerst vergelijken. De Hypotheekmatcher van eyeOpen is hiervoor de ideale tool. Daarnaast is een goed idee om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen. Hypotheekadvies is niet gratis, maar een gedegen advies van een erkend adviseur is onmisbaar als je een goede hypotheek wilt afsluiten. Bij eyeOpen is het eerste oriënterende gesprek met de hypotheekadviseur gratis.

Geld lenen: vergelijk, vergelijk, vergelijk

Wat voor lening je ook afsluit, zorg ervoor dat je jezelf eerst goed oriënteert op de mogelijkheden en vergelijk verschillende aanbieders. Gebruik voor gewone leningen de Leenmatcher en voor hypotheken de Hypotheekmatcher.


Bron: Wouter Adamse, eyeOpen

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit