Let op! Geld lenen kost geld

Groen lenen of niet

Lenen met een goed gevoel. Met die leus promoot ABN Amro sinds kort een groene lening van kredietverstrekker Greenloans.

Energieleverancier Essent maakt er ook reclame voor. Met de lening kun je bijvoorbeeld je huis laten isoleren. De vergelijkbare Ecolening van kredietverstrekker Freo heeft betere voorwaarden. In tegenstelling tot andere groene leningen hoef je de lening van Greenloans en Freo niet per se te besteden aan zonnepanelen, een zonneboilersysteem of een warmtepomp. Je kunt er bijvoorbeeld ook de isolatie van je woning mee financieren.

Over de Ecolening betaal je iets minder rente en het minimum leenbedrag is lager dan bij Greenloans, maar je kunt wel ieder moment boetevrij aflossen. Wil je alleen zonnepanelen of een zonneboilersysteem aanschaffen? Dan is het aan te raden ook bij andere aanbieders offertes aan te vragen.

Nog beter is het om de energiebesparende maatregelen zelf te betalen, want een lening kost altijd geld. In vergelijking met een gewoon krediet zijn de tarieven van een groene lening relatief laag, omdat de overheid garant staat. Met een aanvullende hypotheek ben je al snel duurder uit vanwege de afsluitprovisie en notariskosten. De rente van een groene lening is bovendien aftrekbaar.


Publicatie: Consumentengids, Maart 2011

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit