Let op! Geld lenen kost geld

Het digitaal huishoudboekje

Komt u vaak geld te kort? Geen geld meer in de portemonnee terwijl de maand nog moet beginnen? Een online huishoudboekje kan helpen. Dan weet u precies waar u uw geld aan uitgeeft. En waarop u kunt besparen!

Het begin van het nieuwe jaar is een goed moment om eens orde op zaken te stellen. Houdt bijvoorbeeld eens 2 maanden een digitaal huishoudboekje bij om inzicht in uw financiën te krijgen. Veel werk? Welnee. Zowel het aanmelden als het bijhouden kan al in 10 minuten. U ziet in een digitaal huishoudboekje al snel of uw uitgaven noodzakelijk zijn én waarop u zou kunnen bezuinigen. De meeste digitale huishoudboekjes gaan vertrouwelijk met uw gegevens om. Maar het is verstandig om dit van te voren te controleren. Kijk bijvoorbeeld eens bij de budgetplanner van Rabobank.

Waarom een huishoudboekje?

De enige manier om grip te krijgen op uw geld, is door bij te houden hoeveel geld u ontvangt en wat u uitgeeft. Voor elke kostenpost die u heeft - en misschien verdeeld per categorie - zou u moeten weten hoeveel u er aan uitgeeft. Zodra u dat weet, kunt u zien of er iets is waar u minder geld aan uit zou kunnen geven. U kunt bijvoorbeeld uw vaste lasten één voor één langs gaan en onderzoeken of er goedkopere alternatieven zijn.

De voordelen

Een digitaal huishoudboekje kan u hierbij helpen. Doordat u transacties van een periode van maanden in één keer kan importeren, bent u direct al een heel eind. Sommige programma's zetten uw transacties meteen in de goede categorie. Zoals uw hypotheek of leningen, energie, verzekeringen, telefoonkosten, vervoer, boodschappen en recreatie. Vergeleken met een papieren huishoudboekje bespaart dit u veel tijd.

Vergelijk uzelf met anderen

Meer dan de helft van de Nederlanders krijgt een goed gevoel als ze precies weten waar hun geld blijft, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Bovendien is bijna de helft benieuwd hoe andere mensen met een vergelijkbaar inkomen met hun financiën omgaan. Wilt u ook weten of uw uitgavenpatroon tot het gemiddelde behoort? Met het digitaal huishoudboekje kunt u zien hoe uw inkomsten- en uitgavenpatroon zich verhoudt tot dat van anderen. Hoe dit wordt vergeleken, verschilt per huishoudboekje.

Huishoudboekjes onderzocht

Er zijn online veel verschillende huishoudboekjes te vinden. De Consumentenbond onderzocht 7 gratis en 7 betaalde digitale huishoudboekjes. Gelukkig blijken gratis huishoudboekjes een prima alternatief voor de betaalde variant, maar helaas kan geen enkel huishoudboekje het boekhouden volledig overnemen.

Als beste getest

Cashflow Online, een gratis programma dat voor iedereen beschikbaar is, scoorde ook hoog op gebruiksgemak. Yunoo, eveneens gratis, scoort het best op gebruiksmogelijkheden.

Bekijk een overzicht van alle digitale huishoudboekjes


Bron: Digitale huishoudboekjes | Consumentenbond

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit