Let op! Geld lenen kost geld

Kerstman koopt cadeautjes niet op de pof

Nederlanders hebben hun financiële zaken voor de kerstdagen goed op orde. Zij doen hun kerstaankopen niet op krediet. Ze sparen voor de feestdagen, gebruiken hun eindejaarsuitkering of passen hun uitgaven aan hun budget aan. Dat blijkt uit een analyse van financieringsmaatschappij Freo.

Freo: Nederlander verstandige feestvierder

Het beeld dat de dure feestmaand leidt tot schulden verdient nuancering. Uit de gegevens van De Lage Landen-dochter Freo blijkt namelijk dat in december niet meer leningen worden afgesloten dan gemiddeld. Ook wordt er niet meer gebruik gemaakt van kredietruimte op bestaande leningen en lossen consumenten hun lening zelfs sneller af.

Zuinige Hollander is financieel verstandig

Nederlanders zijn dus verstandige feestvierders en hebben hun financiële kerstzaken prima op orde. Nederlandse huishoudens geven tijdens de Kerstdagen een krappe €450* uit. In de landen om ons heen is dat anders. Milko Wijckmans, directeur consumer finance van De Lage Landen: “In Engeland geeft een gemiddeld huishouden €750 uit aan kerst. In Duitsland, waar de prijzen lager liggen dan hier, hebben ze €600 nodig, en in Frankrijk €500. Het Europees gemiddelde ligt rond de €600. Wij zijn met onze €450 dus relatief bescheiden.”

Bonus + goede voornemens = meer aflossen

Opmerkelijk is dat consumenten in de decembermaand extra aflossen. Dat is een trend die zich in januari doorzet. Wijckmans: “Klanten maken gebruik van hun bonus of dertiende maand om hun lening sneller af te lossen. Bij veel kredietverstrekkers kan dat zonder extra kosten, natuurlijk ook bij Freo. We hebben ook de indruk dat dit te maken heeft met verstandige goede voornemens.”

Over Freo

Freo is een handelsnaam van de Rabobank Groep. In 2009 en 2010 werd Freo door Independer.nl uitgeroepen tot de best gewaardeerde kredietverstrekker van Nederland.


Eindhoven, 21 december 2010

*) bron: Centre for Retail Research, September 2010


Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit