Let op! Geld lenen kost geld

Lenen voor aanslag belasting

Duizenden Nederlanders sluiten een lening af om een belastingaanslag te kunnen betalen. Daarbij gaat het vaak niet om mensen die financieel slecht plannen. Dat blijkt uit gegevens van kredietverstrekker Freo en accountantsorganisatie HLB Van Daal & Partners.

Betalingsregeling fiscus laat huizenkopers en nabestaanden in de kou staan

Het aantal mensen dat leent om een schuld bij de fiscus af te betalen is beperkt in vergelijking met leendoelen als een auto of een verbouwing. Toch is het totale aantal Nederlanders dat hier jaarlijks toe genoodzaakt is, verontrustend. Milko Wijckmans, directeur De Lage Landen Consumer Finance, verklaart: “Over heel Nederland genomen, sluiten enkele duizenden mensen jaarlijks een lening af voor een belastingaanslag. Voor die mensen is de hoogte van de aanslag een complete verrassing. Het is ook mogelijk dat sommigen niet in staat zijn geweest om hun uitgaven af te stemmen op financiële tegenslagen en die daarom een alternatieve oplossing zoeken.”

Huizenkopers zwaar getroffen

Volgens Dennis Hoefnagel, fiscalist bij accountantsorganisatie HLB Van Daal & Partners, is het probleem te verklaren. Huizeneigenaren gaan bijvoorbeeld nogal eens onbewust de mist in. Hoefnagel: “Neem mensen die een huis kopen, maar hun vorige woning niet verkocht krijgen. Dat gebeurt erg vaak. Na een bepaalde periode vervalt de hypotheekrenteaftrek. Daarop moet de voorlopige teruggaaf aangepast worden. Mensen denken dat zij wel recht hebben op de teruggaaf, omdat hun lasten blijven doorlopen. De teruggaaf moeten ze dan aan het eind van het jaar met rente terugbetalen. Dit terwijl ze het financieel al moeilijk hebben door de dubbele lasten.”

Nabestaanden extra kwetsbaar

Nog schrijnender zijn de gevallen waar het overlijden van een familielid leidt tot hoge aanslagen voor de erfbelasting. Bijvoorbeeld een echtpaar met kinderen, dat in een afbetaald koophuis woont. Als één van de twee komt te overlijden, krijgt degene die overblijft een aanslag voor het erfdeel van de kinderen. Hoefnagel: “Bij dat soort bedragen zijn de maandelijkse lasten soms te hoog om binnen een bepaalde periode bij de fiscus de schuld af te betalen. Vergeet niet dat vaak door het overlijden ook een deel van het inkomen wegvalt. Die mensen moeten dus ergens anders geld vandaan halen.”

Betalingsregeling fiscus voldoet niet

Vaak wordt gedacht dat de burger het aan zichzelf te wijten heeft als hij een grote schuld heeft bij de belasting. Volgens Hoefnagel is het echter onterecht te veronderstellen dat problemen met een goede financiële planning per definitie te voorkomen zijn. Hoefnagel: “Mensen die na een onaangename fiscale verrassing contact opnemen met de belastingdienst krijgen vaak nul op het rekest. De regels zijn nu eenmaal zo, krijgen ze te horen. Soms wordt verondersteld dat zij beter hadden moeten plannen. Het zou de fiscus sieren de regeling te verruimen, zodat mensen afbetalingen over een langere periode kunnen doen. In sommige gevallen zijn ook de regels gewoon oneerlijk. Waarom kan het erfdeel van de kinderen niet op hen worden afgewenteld zodra de langstlevende in het huwelijk komt te overlijden?”

Over Freo

Freo is een handelsnaam van de Rabobank Groep. In 2009 en 2010 werd Freo door Independer.nl uitgeroepen tot de best gewaardeerde kredietverstrekker van Nederland.

Over HLB Van Daal & Partners

HLB Van Daal & Partners is een organisatie met 220 medewerkers en vestigingen in Waalwijk, Uden, Dongen, Gemert, Tilburg, Oss, ‘s-Hertogenbosch en Schijndel. De Brabantse organisatie voor accountancy en belastingadvies maakt daarnaast deel uit van het internationale HLB-netwerk met collega’s in meer dan 100 landen. De klantenkring bestaat uit ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf die zowel lokaal als internationaal opereren.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit