Let op! Geld lenen kost geld

Lenen zonder kater

Volgens een recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Nibud, heeft bijna tweederde van de leners spijt van de hoogte van hun lening. Het is voor iedereen die van plan is binnenkort een lening af te sluiten raadzaam om de uitkomsten van het onderzoek ter harte te nemen. Degenen die achteraf spijt hebben van lening, zijn namelijk met name mensen die zichzelf onvoldoende geïnformeerd hebben over rente, aflossing en voorwaarden van de lening. Dat is jammer.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een lening is een financieel product en daarmee een serieuze zaak. Bij het oriënteren op de keuze voor het nemen van een lening en een bepaalde kredietverstrekker is een nuchtere en op feiten gebaseerde afweging noodzakelijk. Goede voorlichting en een gedegen voorbereiding horen daarbij.

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is of de maandelijkse lasten (aflossingen en rente) passen binnen je budget. Oftewel, kun je deze extra lasten er wel bij hebben? Het Nibud heeft daar een handige tool voor: de risicometer. Kredietverstrekkers als Freo en Rabobank houden bij de beoordeling van de financieringsaanvragen rekening met de richtlijnen van het Nibud. Vraag daar eventueel naar bij de kredietverstrekker van jouw keuze!

Een andere vraag die je jezelf moet stellen is of het leendoel wel past bij de lening van je keuze. Een nieuwe auto kan een investering zijn waar een lening prima bij past. Maar zorg ervoor dat als de auto rijp is voor vervanging de lening ook is afgelost. Een verstandige keuze kan zijn om een persoonlijke lening te kiezen met een vaste looptijd die ongeveer gelijk is aan de verwachte levensduur van de auto. En weet je zeker dat je die twee weken vakantie aan de Turkse Rivièra met een lening wilt financieren? Zonder nuchtere afweging is de kans groter dat je over een jaar baalt van die lening als de herinneringen aan de Turkse zon ver achter je liggen. Kortom, kies een lening die bij je doel past.

Andere praktische aandachtspunten bij een goede voorbereiding zijn onder andere de voorkeur voor een vaste of variabele rente, de mogelijkheid om boetevrij extra aflossingen te doen en de totale kosten van de lening die elke verstrekker verplicht is te communiceren. Let ook op eventuele verzekeringen die erbij worden aangeboden. Zijn die werkelijk nodig?

Een vervelend gevoel ontstaat door nare verrassingen. Zulke verrassingen voorkom je door je goed te laten informeren, goed na te denken of je een lening echt nodig hebt en goed te onderzoeken welke lening bij je past. Dan is een lening geen last, maar een erg handig hulpmiddel.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit