Let op! Geld lenen kost geld

Lenen zonder kromme tenen

Bijna tweederde van de mensen die geld lenen heeft spijt van de hoogte van hun lening. Die cijfers maakte het NIBUD onlangs bekend. Opvallend genoeg zijn het dit keer niet de kredietverstrekkers die ‘de schuld’ toegeschoven krijgen, maar de leners zelf. Wat blijkt? Mensen hebben geen idee waaraan ze beginnen. Eigen schuld, dikke bult?

Bezint eer ge begint

Lenen roept vaak heftige reacties op. Mensen die nooit geld lenen, zijn vaak fel tegen. Terwijl geld lenen natuurlijk al zo oud is als geld zelf. Niks mis mee dus. Maar zoals bij alle financiële producten: een goede voorbereiding is het halve werk. Goede voorlichting door je kredietverstrekker: da's de andere helft.

Past uw lening bij uw budget?

Het lijkt een open deur, maar kunt u uw lening wel betalen? U betaalt iedere maand aflossing en rente. Als u veel geld leent, kan dat maandelijkse bedrag ook aardig oplopen. Het NIBUD heeft daar een handige tool voor: de risicometer. Kredietverstrekkers als Freo en Rabobank volgen de richtlijnen van het NIBUD. Check of uw kredietverstrekker dat ook doet!

Past uw lening bij uw leendoel?

Stel: uw leendoel is een andere (tweedehands) auto. Kleine kans dat u die cash kunt betalen, dus prima om daar een lening voor af te sluiten. Zorg dan wel dat uw lening is afgelost als de auto toe is aan vervanging. Anders blijft u met een restschuld zitten: u rijdt niet meer in de auto, maar u betaalt er nog wel voor! Kies in dat geval dus voor een persoonlijke lening met een looptijd die gelijk is aan de verwachte levensduur van uw auto. Verwacht u dat de auto twee jaar meegaat, zorg dan dat uw lening na twee jaar is afgelost.

Lenen? Of toch even sparen?

Een nieuwe auto is een voorbeeld van een verantwoord leendoel. Een super-de-luxe vakantie van drie weken op de Seychellen is een slecht voorbeeld. Of wilt u jarenlang blijven betalen voor een vakantie die na een paar weken voorbij is? Bedenk dus goed of het verstandig is om te lenen. Of om toch even te sparen...

Meer aandachtspunten

Andere zaken waarop u kunt letten: kiest u voor een vaste of een variabele rente? Wilt u zonder boete extra aflossingen kunnen doen? Wat zijn de totale kosten van uw lening (dat moet iedere kredietverstrekker u vertellen)? Worden er extra verzekeringen aangeboden (en heeft u die wel nodig)? Kortom: geld lenen is de gewoonste zaak van de wereld, maar weet waaraan u begint. Dan kunt u met een gerust hart lenen (zonder kromme tenen).


Bron: geld.nl, 20 april 2011

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit