Let op! Geld lenen kost geld

Rood staan, wanneer kost het geld

Het is soms mogelijk om bij je betaalrekening in te stellen of je rood wilt staan of niet. In sommige gevallen is het een uitkomst. Zo kan je rood staan gebruiken om te voorkomen dat automatische afschrijvingen niet kunnen worden gedaan. Het is echter algemeen bekend dat rood staan duur is. Wanneer moet je er eigenlijk voor betalen en hoe hoog zijn die kosten?

De werkelijke kosten van rood staan

Rood staan is in Nederland extreem duur. Je denkt misschien dat de kosten van rood staan alleen bestaan uit de rente die je betaalt. Dit percentage en het bedrag zie je namelijk terug op je betaaloverzicht. Maar als je de werkelijke kosten van rood staan over een jaar berekend, dan liggen die hoger. In die totale kosten zit bijvoorbeeld ook het bedrag dat je jaarlijks betaalt voor het hebben van een betaalpas en -rekening. Want zonder rekening kan je natuurlijk ook niet rood staan. Dit soort kosten maken het totale rentepercentage nog net iets hoger.

Na een paar uur rood staan al rente betalen?

Stel dat je alleen hebt gekozen voor de mogelijkheid om rood te staan zodat je automatische afschrijvingen altijd gedaan kunnen worden. Dan bestaat dus de kans dat er ineens een groot bedrag van je rekening wordt afgeschreven, waardoor je rood staat. Als je dit bedrag na een paar uur weer aanvult vanaf je spaarrekening, moet je dan ook al rente betalen? Nee, want de rente wordt meestal berekend per dag (24 uur); de datum waarop de bank daadwerkelijke de transacties verricht. Dit wordt de valutadatum genoemd. Beide transacties vinden op dezelfde dag plaats, dus in dit geval is er waarschijnlijk niets aan de hand. Vaak wordt er echter een bepaald tijdstip genomen waarop die 24 uur ingaan. Dit verschilt per bank, dus informeer bij jouw bank hoe zij hier mee omgaan.

Wanneer moet je de rente betalen?

Rente over rood staan wordt berekend over alle dagen dat je rood staat. Dus vanaf het moment dat je rood stond tot het moment dat je weer ‘in de plus’ bent gekomen. Het is dus van belang dat je het rood staan zo snel mogelijk oplost. Ook geldt dat, hoe meer je rood staat, hoe hoger het bedrag dat je aan rente betaalt. Je hebt namelijk te maken met een rentepercentage. De rente wordt meestal maandelijks door de bank van je rekening afgeschreven.

Voorkom rood staan

Hoewel rood staan een makkelijke manier is om geld te lenen, is het wel erg duur. Bovendien is de rente die je betaalt over rood staan hoger dan de rente die je ontvangt over je spaarrekening. Als je dus vaak rood staat en tegelijkertijd spaart, dan ‘gooi’ je eigenlijk geld weg. Merk je dat je vaak rood staat, dan is het voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten. De rente die je hierover betaalt ligt vaak lager.

Om rood staan te voorkomen is het slim om wat kleine veranderingen in je financiële gedrag door te voeren. Zorg dat je regelmatig je financiële situatie bekijkt en overzicht houdt. Maak prioriteit van het aflossen van je lening en creëer zo snel mogelijk een buffer op je spaarrekening, zodat rood staan niet meer nodig is. Deze vijf bespaartips en handige apps kunnen je op weg helpen.


Bron: eyeOpen, Kione Smits, 30 augustus 2012

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit