Let op! Geld lenen kost geld

Ruzie over geld

Ruzies komen binnen een relatie uiteraard af en toe voor. De voornaamste reden is echter niet overspel, de opvoeding van de kinderen of een vervelende schoonmoeder. Het draait vooral om geld. Freo nam met onafhankelijk onderzoek onder de loep waar de grootste pijnpunten voor Nederlandse stellen zitten.

Meer ruzie bij mannen

Circa 1 op de 6 Nederlanders heeft wel eens ruzie met hun partner over buitensporige uitgaven. Al vinden mannen beduidend vaker dat zij hierover flinke onenigheid hebben met hun partner dan vrouwen. Niet geheel verwonderlijk, maar bij jongeren vallen hierover meer woorden dan bij ouderen. Ook hoger opgeleiden kennen meer meningsverschillen over geld dan lager opgeleiden.

Stiekeme controle

We vertrouwen elkaar vaak niet binnen een relatie, want 6 procent van de Nederlanders controleert wel eens stiekem de uitgaven van hun partner. De voornaamste reden hiervoor is dat zij problemen willen voorkomen. Grappig detail is dat als mensen meer gaan verdienen, ze hun partner ook meer gaan controleren.

Liegen over geld

Zijn we dan soms oneerlijk over onze uitgaven? Ja, zegt 13 procent. Zij liegen soms tot regelmatig over bepaalden uitgaven. Mannen overigens net zo vaak als vrouwen. Maar jongeren tussen de 18 en 34 vertellen vaker onwaarheden over geld dan ouderen. Het omgekeerde gebeurt ook: 5 procent spaart geld op een rekening of plaats waar een partner niets over weet. In 36 procent van de gevallen vertellen Nederlanders het niet aan hun partner omdat zij voor een cadeau sparen. Maar het gros van de mensen (40 procent) heeft iets minder romantische redenen: zij willen sparen voor hun eigen toekomst omdat ze niet zeker weten of er een lange termijn relatie in zit.

Financiële problemen

De ruzies over geld zijn natuurlijk ook vaak legitiem. Menig huishoudens geeft meer geld uit dan er binnenkomt en leven boven hun stand. Op de vraag aan samenwonenden en gehuwden of zij teveel geld uitgeven, bevestigt 15 procent van de Nederlanders deze vraag. Een kwart van de Nederlanders tussen de 18 en 35 geeft meer geld uit dan er binnenkomt, tegenover slechts een op de tien 50-plussers. Inwoners van de provincies Gelderland en Zeeland blijken meer overmoedig met geld om te gaan dan de rest van Nederland. En hoe hoger het inkomen is, hoe meer men geld spendeert dat eigenlijk niet beschikbaar is.

Een eigen huis

Wanneer vinden we geld lenen geoorloofd? Meer vrouwen (65 procent) dan mannen (60 procent) vinden het aankopen van een woning een goede reden om geld te lenen bij een bank, kredietverstrekker of familie. Ook een verbouwing is volgens 34 procent een goede reden, gevolgd door het aanschaffen van een auto (21 procent). Bijna een kwart van de Nederlanders geeft aan voor geen enkel doeleinde geld te willen lenen. Opvallend hierbij is dat het hierbij vooral gaat om lager opgeleiden (44 procent), terwijl slechts 18 procent van de hoger opgeleiden hier problemen in ziet. Iedereen is wel van mening dat een lening altijd moet passen bij de persoonlijke situatie van een huishouden en het geleende bedrag binnen een bepaalde tijd afgelost moet worden. Het is dus aan te raden om je vooraf te berekenen welke bedrag haalbaar is en wat de kosten hiervan zijn.

Het lenen van geld leidt bij 13 procent weleens tot ruzie met familie of vrienden. Meestal gaat de ruzie dan over het niet terugbetalen van het geld of het te laat terugbetalen. Mannen blijken hier iets vaker problemen door te hebben dan vrouwen.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit