Let op! Geld lenen kost geld

Sparen, de acht meest gemaakte fouten

In de periode na de vakantie zijn veel mensen bezig met hun financiën. Ze zijn hun boekje te buiten gegaan en proberen de controle over hun geldzaken terug te krijgen. Zo ook een van mijn vriendinnen. Hoewel ze deze zomer in Nederland bleef, heeft ze veel geld uitgegeven; geen festival waar ze niet is geweest. Voor haar ligt ook nog een ‘echte’ vakantie in het verschiet: een mooie, maar dure reis naar Zuid-Amerika in februari. De hoogste tijd om alles op alles te zetten en nog even flink te sparen.
Reken af met de volgende spaarfouten en verbeter je spaarvaardigheid.

1. Sparen op je betaalrekening

Het is niet handig om al je geld op een rekening te laten staan. Je hebt geen overzicht meer over wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Daarom is het slimmer om een betaalrekening te hebben voor je dagelijkse betalingen en een spaarrekening waar je de buffer opbouwt. Bovendien is de rente op een spaarrekening hoger. Een bedrag op je spaarrekening levert dus meer op dan hetzelfde bedrag op je betaalrekening. Nog beter is het als je een stapje verder gaat: maak duidelijk onderscheid in de buffer (het spaarpotje voor noodgevallen) en je spaargeld voor ‘leuke of luxe dingen’.

2. Vergeten een spaarbedrag van je maandelijkse budget afhalen

Al eerder bleek uit de eyePoll van eyeOpen dat veel stemmers een vast bedrag per maand sparen. Slim, want door meteen na het storten van je salaris automatisch een bedrag naar je spaarrekening over te schrijven, is het al weg voordat je het aan iets anders kunt uitgeven.

3. Spaargeld bewaren in een schoenendoos

Het klinkt ouderwets, maar hoeveel mensen zijn er wel niet die nog sparen in een spaarpot, oude sok of schoenendoos? Mijn vriend houdt bijvoorbeeld al zijn muntgeld apart in een laatje. Hoewel dit bedrag niet zo hoog is, loop je rente mis die je wel had ontvangen wanneer dit geld op een spaarrekening stond. Je kunt het bedrag dat je contant in die schoenendoos of sok hebt zitten, natuurlijk wel overmaken naar je spaarrekening.

4. Je laten verleiden door leuke spaaraanbiedingen

Eens in de zoveel tijd komen banken met leuke spaaracties: een leuk cadeautje of een extra hoge rente. Laat je niet zomaar verleiden, want die aantrekkelijke rente is misschien maar tijdelijk. Reken van tevoren goed uit waar jij de beste rente voor je spaargeld kan krijgen. Op eyeOpen.nl vergelijk je gemakkelijk alle actuele spaarrentes.

5. Sparen zonder spaardoel

Sparen gaat een stuk sneller als je weet waar je het voor doet. Hang desnoods een afbeelding op de koelkast van je droomauto, laptop of vakantiebestemming. Zo blijf je jezelf herinneren aan wat je uiteindelijk met je spaargeld kan financieren. Een mooie stok achter de deur.

6. Sparen en lenen tegelijkertijd

Sta jij rood of ben je een lening aan het afbetalen, maar probeer je ook te sparen? Het is verstandiger om eerst al je schulden afte lossen. De rente die je daarover betaalt, verdien je niet terug met de lagere rente die je ontvangt over je spaargeld. Eerst uit de schulden dus, en dan pas volop sparen.

7. Lekker leven van je zorgvuldig opgebouwde buffer

Als je spaart is het goed om twee spaarpotjes te maken: de buffer voor noodgevallen en een luxe potje. Belangrijk is om duidelijk te hebben wanneer je die buffer gebruikt, bijvoorbeeld voor wanneer je je baan kwijtraakt. In ieder geval niet voor een vakantie of een mooiere laptop. Daar is het luxe potje voor bedoeld.

8. Je spaargeld niet aanpassen aan je levensstijl

Wanneer je meer gaat verdienen, geef je vaak ook meer uit. Een groter huis, een duurdere auto, vaker buiten de deur eten. Kortom: je maandlasten nemen toe. Houd er rekening mee dat jouw oude financiële buffer misschien niet meer voldoet. Als je eerst een buffer had opgebouwd waar je bijvoorbeeld wel vier maanden van rond zou kunnen komen, kan je nu beter wat meer opbouwen. Je geld raakt nu immers sneller op.


Bron: eyeOpen, Kione Smits, 6 september 2012

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit