Let op! Geld lenen kost geld

Strenge leenregels gijzelen consument

Tienduizenden Nederlanders die vóór 2008 een lening hebben afgesloten, zitten gevangen bij hun kredietverstrekker. Zij kunnen niet overstappen naar een andere geldschieter als deze bijvoorbeeld een gunstigere rente biedt. Financiers moeten hen afwijzen wegens de nieuwe, strengere normen voor het verstrekken van consumptieve kredieten. Dat maakt deze consumenten kwetsbaar voor renteverhogingen. Dat is oneerlijk, en de normen moeten daarom worden aangepast. Dat is niet alleen goed voor de consument, maar ook voor de branche.

Vooral kwetsbaar bij renteverhogingen

Deze consumenten in kwestie hebben hun lening gekregen onder de oude, soepele voorwaarden. Het gaat vooral om klanten van Afab en DSB, die tegen de top van hun inkomen een lening hebben afgesloten. Onder de huidige omstandigheden zou een dergelijke lening niet meer mogelijk zijn.

De gedupeerden zijn over het algemeen van middelbare leeftijd. Hun salaris groeit nauwelijks meer, waardoor ze financieel kwetsbaar zijn voor onverwachte renteverhogingen. Helaas loopt de rente juist bij deze (voormalige) kredietverstrekkers steeds verder op. Hun klanten moeten dat wel accepteren. In feite hebben zij een lening voor het leven gesloten.

Zo kan het vóórkomen dat sommigen 3 tot 4 procent meer rente moeten betalen dan bij het afsluiten van de lening. Daardoor komen ze in de financiële problemen en kunnen ze hun schuld niet meer aflossen. Ze kaarten dit meestal niet aan bij de financieringsmaatschappij. Er heerst bij velen een taboe op lenen, waardoor zij niet snel klagen.

De strengere eisen zijn natuurlijk goedbedoeld. Steeds meer Nederlanders hebben problematische schulden, onder meer door overkreditering. De normen, in 2008 van kracht geworden, moeten voorkomen dat consumenten bezwijken onder hun schulden, doordat ze een te hoge lening hebben lopen. Kredietverstrekkers mogen nu geen leningen meer verstrekken als iemand meer dan 60 procent van zijn besteedbare inkomen daaraan kwijt is. Daar is niets op tegen.

Maar goede betalers mogen niet de dupe zijn van deze strikte normen, hoe goedbedoeld die ook zijn. Er moet een uitzondering worden gemaakt voor consumenten die hun krediet keurig aflossen en aantoonbaar goedkoper uit zijn bij een andere financier. Wel moet hier een belangrijke voorwaarde aan worden gesteld: het mag uitsluitend gaan om het oversluiten van een lening. Een verhoging van de limiet is uit den boze.

Een dergelijke uitzondering is niet alleen voordeliger voor de gedupeerde schuldenaren. Het komt ook de branche ten goede. Die is namelijk de afgelopen jaren incestueuze trekjes gaan vertonen, door het afgenomen aantal aanbieders in de markt. Door goede betalers toe te staan over te stappen, wordt voorkomen dat de branche nog minder concurrerend wordt. Dat komt de hoogte en transparantie van de tarieven op de leenmarkt ten goede. En na het tumult van de afgelopen jaren zou dat geen slechte ontwikkeling zijn.


Guido Kersten, riskmanager bij kredietverstrekker Freo | Bron: Het Financieele Dagblad, 6 juli 2011

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit