Let op! Geld lenen kost geld

Twee derde Nederlanders betaalt onnodig veel aan roodstand

Roodstaan gebeurt bijna iedereen wel eens, maar veel Nederlanders weten niet hoe dat zo voordelig mogelijk kan. Twee derde van alle Nederlanders weet niet dat oversluiten van roodstand vrijwel altijd goedkoper is. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Markteffect dat is uitgevoerd in opdracht van Freo.

Of het nu komt door een rekening die ongelukkig komt of vanwege boodschappen die toch gedaan moeten worden: roodstand kan iedereen overkomen. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de Nederlanders wel eens rood staat. Velen hebben echter maar weinig notie van de kosten hiervan: 83 procent van de ondervraagden heeft geen idee hoeveel rente hij of zij hiervoor betaalt.

Roodstaan is duur

Zeker is dat de rentetarieven voor roodstaan doorgaans niet mals zijn. Dat kan vaak een stuk goedkoper, door het bedrag dat je roodstaat over te sluiten naar een lening tegen minder rente. Maar juist van die mogelijkheid zijn velen niet op de hoogte. Met name jongeren geven aan niet te weten dat je leningen überhaupt kunt oversluiten om zo te besparen op rentekosten.

Niet roekeloos

Roodstaan mag dan vaak voorkomen, het is beslist niet zo dat Nederlanders roekeloos zijn als het gaat om lenen. Zo geeft 94 procent aan geen vertrouwen te hebben in zogenoemde 50/50-deals of misleidende leningen tegen 0% rente. Dure roodstand heeft dan ook vooral te maken met onwetendheid: veel Nederlanders weten simpelweg niet dat het vaak goedkoper is om roodstand over te sluiten naar een voordeligere lening. Sowieso zijn rentepercentages van leningen niet heel bekend: maar liefst 84 procent heeft geen idee hoeveel hij of zij betaalt voor rente van welke leningsvorm dan ook.

Het onderzoek vermeldt nog enkele andere opvallende resultaten. Zo geeft 25 procent aan over een lening te beschikken. Vooral hoger opgeleiden lenen af en toe geld: de leenbereidheid bij hoger opgeleiden is groter dan bij lager opgeleiden. Zij lenen ook gemiddeld genomen een hoger bedrag dan lager opgeleiden.

Mannen vs. vrouwen

Ook zijn er duidelijk aanwijsbare verschillen tussen de seksen. Zo heeft 32 procent van de mannen een lening, tegenover 18 procent van de vrouwen. Het leendoel verschilt bovendien tussen mannen en vrouwen. Een vrouw leent vaker voor een auto of studie, terwijl mannen vaker lenen voor de financiering van een keuken of een verbouwing aan het huis.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit