Let op! Geld lenen kost geld

Waarom sparen uitgeven loont

De beslissing over een grote aankoop, zoals een auto of een nieuwe keuken, laat je niet over één nacht ijs gaan. Twijfel je al langer of je het wel of niet moet doen, dan is dit misschien wel het moment om de knoop door te hakken. Niet alleen hebben veel mensen hun vakantiegeld de afgelopen maand ontvangen, ook de rentepercentages op leningen zijn momenteel laag. Daarbij komt dat als het minder gaat in de detailhandel er interessante deals zijn te sluiten.

Sparen niet aantrekkelijk

Afgelopen maand heeft zo’n 77% van de Nederlanders hun vakantiegeld gehad. Ongeveer de helft van de mensen geeft het daadwerkelijk uit aan een vakantie. De andere helft spaart het op, lost schulden af of gebruikt het voor grote aankopen, zoals een auto. De hoeveelheid vakantiegeld die men ontvangt komt ongeveer neer op een brutomaandloon. Een echte grote aankoop kan vaak niet geheel gefinancierd worden door dit extraatje. Verder sparen levert momenteel echter weinig op. Om het geld waarde vast te houden heb je minimaal 2,4% rente nodig, wat er op neerkomt dat je het geld voor minimaal 3 jaar moet vast zetten.

Lenen wordt weer aantrekkelijker

Het is daarom momenteel aantrekkelijk om met hulp van een consumptief krediet toch die grote aankoop te financieren. Door maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) worden financiële instellingen gestimuleerd om leningen te verstrekken aan bedrijven en particulieren, in plaats van overtollig geld bij de ECB te stallen. Een van de maatregelen die onlangs werd genomen, is het verder verlagen van de toch al historisch lage depositorente. Dit betekent dat banken minder geld ontvangen wanneer ze geld bij ECB wegzetten. De uitwerking hiervan is dat het goedkoper wordt om te lenen en minder aantrekkelijk om te sparen. De ECB kondigde daarnaast aan dat er tot 2018 in eerste instantie 400 miljard euro aan langetermijnleningen aan financiële instellingen in de eurozone wordt verstrekt.
De reden dat de ECB overgaat op deze maatregelen is de langdurige periode van prijsdalingen. Dit wordt ook wel deflatie genoemd en dat wordt als schadelijk voor de economie gezien. De kans is dan groot dat consumenten aankopen gaan uitstellen en de producten dus nog goedkoper worden. Op het moment dat sparen niet aantrekkelijk is en lenen wel interessant wordt, krijgen consumenten een stimulans om geld uit te geven. Dat leidt tot een grotere vraag en uiteindelijk tot prijsstijgingen.

Wees prijsstijgingen voor

Momenteel hebben veel detailhandelaren scherpe acties om mensen te verleiden geld te spenderen. Daarnaast is er vaak zelfs nog ruimte om te onderhandelen. De autoverkopen bijvoorbeeld zijn momenteel erg laag. Wanneer je vakantiegeld, aangevuld met een autolening, inzet voor de aankoop van een nieuwe auto kun je vaak korting bedingen, bijvoorbeeld op de kosten om de auto rijklaar te maken. Je kunt immers de auto in één keer betalen aan de verkoper en dat zien autohandelaren graag. De ECB hoopt echter dat door de maatregelen de prijsdalingen niet veel langer blijven doorzetten. Wacht dan ook niet te lang, voor je het weet betaal je weer de hoofdprijs.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit