Let op! Geld lenen kost geld

Wie betaalt uw lening af als u overlijdt

Stel: u hebt een persoonlijke lening of een doorlopend krediet en u komt te overlijden voordat de lening is afbetaald. Uw kredietverstrekker zal de restantschuld van uw lening dan verhalen op uw nabestaanden. Geen prettige gedachte, toch? Er is een manier om dit te voorkomen.

Kwijtschelding bij overlijden

‘Kwijtschelding bij overlijden' wil zeggen dat een kredietverstrekker de restantschuld van uw lening kwijtscheldt als u overlijdt. Uw nabestaanden hoeven dan niets terug te betalen. Het is geen verzekering bij uw lening. Immers: bij overlijden krijgt u geen geld uitgekeerd, maar wordt uw restantschuld kwijtgescholden. Maar let op: niet alle kredietverstrekkers verlenen deze dienst. Ook hebben ze niet allemaal dezelfde voorwaarden.

Verschillende voorwaarden

Er zijn geen wettelijke richtlijnen voor kwijtschelding bij overlijden. Sommige kredietverstrekkers verlenen kwijtschelding tot een maximumbedrag dat lager kan zijn dan de restantschuld. Anderen stellen grenzen aan de leeftijd van de contractant(en). Soms kunt u kiezen uit verschillende varianten van kwijtschelding, soms biedt een kredietverstrekker het helemaal niet aan. Kijk dus welke voorwaarden het beste aansluiten op uw situatie en wensen.

Invloed op de kosten van uw lening

Kwijtschelding bij overlijden is bovendien niet gratis! Een kredietverstrekker zal hier kosten voor rekenen. Soms zijn deze kosten ‘meegenomen' in het tarief, maar ook dan betaalt u. Bij het vergelijken van aanbieders is het dus goed om appels met appels te vergelijken. Neem de voorwaarden en de prijs voor kwijtschelding bij overlijden mee in uw overweging. Anders kan een ‘goedkope' lening voor uw nabestaanden toch een dure lening blijken.

Wat is een goede keuze?

Dat hangt af van de mate van ‘zekerheid' die u wilt. Heeft u een hoge lening, dan wilt u waarschijnlijk dat de volledige restantschuld wordt kwijtgescholden. Komt er geld uit andere bronnen vrij als u overlijdt en heeft u een lage lening, dan is kwijtschelding bij overlijden misschien niet nodig. Belangrijk is dat zorgt dat u een goed beeld heeft van de voorwaarden en kosten én dat u zich goed oriënteert. Daarna is de keuze aan u.


Auteur: Julia Koers, Commercieel directeur consumptief krediet | Bron: Geld.nl, 29 juni 2011

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit