Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Aanbetalen: we doen het allemaal, maar is het ook verplicht?

Freo heeft Net Promoter Score +56

Plaatst u een nieuwe keuken of koopt u een nieuwe bank of tv? Dan komt het vaak voor dat u een deel van het aankoopbedrag vooruit moet betalen: de aanbetaling. Maar is dit nu eigenlijk verplicht, ja of nee? Het antwoord is ‘nee’: wij leggen u uit waarom.

Product aanbetalen

Wil de verkoper graag dat u een deel van het product aanbetaalt? Het kan zijn dat dit in de algemene voorwaarden staat. Of dat hij hierover samen met u (mondeling) afspraken wil maken. U bent hiertoe niet verplicht: u mag zelf beslissen of u een product wel of niet aanbetaalt. Maar let op: wilt u niet aanbetalen? Dan kan het zijn dat sommige verkopers hun producten niet willen leveren. U moet dan op zoek naar een verkoper die geen aanbetaling van u vraagt.

Aanbetaling: maximaal 50% van het aankoopbedrag

Bent u bereid om een aanbetaling te doen? In de wet is vastgelegd: de aanbetaling mag maximaal de helft van het aankoopbedrag zijn. Staat er in de algemene voorwaarden dat u meer dan 50% moet aanbetalen? Dit kunt u altijd weigeren. Lees de algemene voorwaarden daarom altijd goed door voordat u iets ondertekent. Het is natuurlijk wel mogelijk om samen met de verkoper (mondeling) af te spreken dat u meer gaat aanbetalen.

Aanbetalingsgarantie vragen: het risico dat u loopt van product aanbetalen

Als u aanbetaalt, loop u risico. Wat als de verkoper bijvoorbeeld failliet gaat terwijl het product nog niet geleverd is? Vaak bent u dan uw geld kwijt. Vraag daarom bij het aangaan van de aanbetaling of de verkoper een aanbetalingsgarantie heeft én wat de voorwaarden zijn. Als de verkoper dan failliet gaat, bent u uw aanbetaling niet kwijt.

Aanbetalen: doen of laten?

Aanbetalen is dus niet verplicht. De vraag is alleen of u er eenvoudig onderuit komt. Als u weigert bestaat de kans dat u naar een andere aanbieder op zoek moet. En de vraag is of u hier de tijd en moeite in wilt steken. Lees in alle gevallen de voorwaarden in ieder geval goed door. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Net als bij een lening van Freo.

Piet Sleegers - Product Specialist Financieren Freo

Door Piet Sleegers

10 maart 2020 | geplaatst in Leentips

Meer over Leentips

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
25 september 2020

Hoe werkt de rente van een lening?

Stel u gaat verbouwen of wilt een nieuwe auto, maar heeft daarvoor het geld niet achter de hand. Dan kan een lening de uitkomst bieden. Geld lenen kost geld, maar hoe veel geld de lening kost, de rente, verschilt. Wat is rente eigenlijk? En waarom betaalt u voor de ene lening meer dan de ander? Kortom: hoe werkt de rente van een lening? 

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
20 augustus 2020

Financieren: wat kost een Tiny House?

Denkt u aan het kopen van een Tiny House als tweede huis of vakantiewoning? De behoefte hierin is gegroeid. Daarnaast spreekt de filosofie hierachter steeds meer mensen aan. Maar wat kost zo'n huisje eigenlijk? En wat zijn de financieringsmogelijkheden?

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
07 april 2020

Wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Of u nu al jarenlang in loondienst bent, of pas een paar maanden: het verliezen van een baan is altijd een klap. Naast emoties die u mogelijk voelt, komt er ook financieel heel wat op u af. Uw loon ontvangt u niet meer maandelijks en u moet op banenjacht. Kortom: wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit