Financieren: wat kost een Tiny House?

Denk je aan het kopen van een Tiny House als tweede huis of vakantiewoning? De behoefte hierin is gegroeid. Daarnaast spreekt de filosofie hierachter steeds meer mensen aan. Maar wat kost zo'n huisje eigenlijk? En wat zijn de financieringsmogelijkheden?
Steeds meer Nederlanders zijn erin geïnteresseerd: Tiny Housing. Een Tiny House is een zelfstandige verplaatsbare unit gebruikt als woning, waarbij het vloeroppervlak niet groter is dan 50m2. Deze woonbehoefte is in Amerika ontstaan, waarna het in 2015 naar Nederland is overgewaaid. De filosofie erachter? Genoegen nemen met genoeg en een leven creëren dat draait om dat wat echt belangrijk is. De grootste reden voor het kopen van een Tiny House is het leven in de natuur en de vrijheid dat het biedt.
Wat kost een Tiny House?
De prijs van een Tiny House ligt tussen de 0 en 100.000 euro. Een kant en klaar model koop je in Nederland al voor ongeveer 30.000 euro. Daarnaast moet je kiezen of je de grond onder de Tiny House ook wilt kopen of liever huurt. Hier komen ook nog kosten bij kijken. Zomaar een Tiny House op grond in Nederland plaatsen mag namelijk niet. Check daarom van tevoren goed wat de regels zijn rondom het plaatsen van een Tiny House. Ben je goed in klussen en wil je besparen op de kosten van de woning? Bouw het dan deels of volledig zelf. Zelfbouwers komen gemiddeld uit op 10.000 tot 25.000 euro. Marktplaats of Facebookgroepen zoals ‘Gratis af te halen’ zijn ook interessant voor gratis meubels, pallets, ramen of deuren.
Financiering Tiny House: hoe?
De beste manier om jouw Tiny House te financieren is er natuurlijk voor te sparen. Wij begrijpen alleen ook dat je niet in één keer zo’n bedrag uit jouw broekzak tovert. Naast sparen, kun je het ook betalen door middel van een tweede hypotheek. Maar wist je dat je het geld ook kunt lenen met een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet? Op voorwaarde dat dit jouw tweede huis of vakantiewoning is. Lees hieronder meer.
Tiny house financieren met hypotheek
Een - tweede - hypotheek voor jouw Tiny House klinkt als een logische optie. Het is namelijk een woning, maar zo ziet de hypotheekverstrekker dat niet altijd. Een hypotheek afsluiten kan alleen als jouw woning:
- Vast staat op de grond
- Je een omgevingsvergunning hebt
- Je kunt inschrijven in het BRP op dat adres
Vaak zijn Tiny Houses verplaatsbaar, waardoor een hypotheek al niet mogelijk is. En zelfs als je aan bovenstaande voldoet, kan de hypotheekverstrekker moeilijk doen. Sommige hypotheekverstrekkers eisen namelijk ook dat de woning van steen gebouwd is. En Tiny Houses zijn vaak gebouwd van andere materialen. Vraag daarom altijd jouw adviseur om advies.
Tiny House financieren met lening: Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet?
Een Tiny House als tweede huis of vakantiewoning? Dan is het financieren met een Persoonlijke Lening of een Doorlopend Krediet een interessante optie. Het voordeel van een ten opzichte van een hypotheek? Je bent niet afhankelijk van alle eisen die een hypotheek stelt. Daarnaast betaal je hierbij geen notaris- en advieskosten. En dat scheelt weer!
In veel gevallen is een Persoonlijke Lening de voordeligste optie. Hierbij ontvang je direct het volledige bedrag op jouw rekening. De meest passende lening is alleen ook afhankelijk van het doel. Bouw je een Tiny House bijvoorbeeld volledig zelf? Dan is een Doorlopend Krediet mogelijk passender. Dit is een flexibele lening waarbij je steeds een geldbedrag kunt opnemen en aflossen. Dat kan handig zijn als je kosten maakt waar je van tevoren nog niet aan hebt gedacht. Meer weten? Bereken hier of je kunt lenen voor een Tiny House als tweede woning.