Scheiden met een gezamenlijke lening

Ga je scheiden en heb je samen een lening? Dan zijn er verschillende manieren om de lening terug te betalen. Ook moet je met een aantal dingen rekening houden. Wij vertellen je meer over scheiden met een lening.
Een scheiding kan een verdrietige gebeurtenis zijn. Er zijn veel dingen die je moet regelen. Ook zaken waar jouw hoofd nu niet naar staat. Toch is het belangrijk om ons zo snel mogelijk te laten weten dat jij en jouw partner uit elkaar gaan. Op deze manier hebben wij meer mogelijkheden om je te helpen. Wat gebeurt er na de scheiding met jouw lening? Dit zijn de opties:
1. Lening splitsen
Een van de opties is om de lening te splitsen. Jij en jouw ex-partner verdelen de lening dan bijvoorbeeld 50/50. Let op: in de praktijk komt het vaak voor dat een van de partners minder inkomen heeft dan de ander. Je moet namelijk wel allebei de helft van de lening, volgens de richtlijnen van de kredietverstrekker, financieel kunnen dragen. Hebben jullie eenmaal besloten de lening in deze verhouding te verdelen? Dan is het niet meer mogelijk dit later te veranderen. Ook al zijn jullie het met elkaar eens.
2. Alles bij het oude laten
Jij en jouw ex-partner hebben de keuze om alles hetzelfde te houden. Jullie spreken onderling af om het maandbedrag aan elkaar te betalen. Let op: valt jouw ex plotseling terug in inkomen, bijvoorbeeld door ziekte? En lukt het hem of haar dan niet meer om geld over te maken? Dan blijf je verantwoordelijk voor het openstaande bedrag.
3. Jouw deel aflossen
Een ander voorbeeld. Jij en jouw ex-partner hebben een openstaande lening van € 10.000. Je denkt misschien dat je jouw deel van € 5.000 kunt aflossen en dat de andere helft voor rekening is van jouw ex-partner. Helaas is dat niet zo. De lening staat nog steeds op beide namen. Je blijft dus – samen met jouw ex – aansprakelijk voor het volledige openstaande saldo.
Kortom …
Een gezamenlijke lening verdelen is zo makkelijk nog niet. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen om ons te laten weten dat je uit elkaar gaat. We bespreken dan met je wat er met de lening gaat gebeuren.
Wist je dat?
Als je getrouwd bent, ga je de lening altijd samen aan. Dit is anders als je ‘slechts’ samenwonend bent. Dan heb je de keus: de lening alleen of samen afsluiten. Bedenk tijdens jouw huwelijk daarom altijd goed of je met z’n tweeën zo’n grote verplichting wilt aangaan.