Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Gezamenlijke lening … en dan scheiden

Freo heeft Net Promoter Score +56

Heeft u tijdens uw huwelijk een lening afgesloten voor bijvoorbeeld een nieuwe auto, badkamer, keuken of studie? En gaat u nu scheiden? Lees wat voor gevolgen dit heeft voor uw lening. 

Scheiden is een verdrietige gebeurtenis. U moet in één keer heel veel regelen, juist nu uw hoofd er niet naar staat. Waarschijnlijk wil u de lening het liefst zo snel mogelijk aflossen. Zodat u straks ook financieel echt los van elkaar bent. Maar dan moeten jullie de lening inclusief rente natuurlijk wel in één keer kunnen terugbetalen. Lukt dat niet? Dan is splitsen misschien een optie. Bij splitsen verdeelt u de lening bijvoorbeeld 50/50. Een deel van de lening komt alleen op uw naam te staan. Of dat lukt, ligt onder andere aan jullie huidige situatie én de voorwaarden. Bij Freo bespreken we dit graag met u persoonlijk. Daarom is het belangrijk dat u ons zo snel mogelijk laat weten dat u uit elkaar gaat.

Nieuwe financiële situatie

Tijdens de scheiding is er financieel nog veel onzeker. Naast (hoge) scheidingskosten heeft u straks misschien ook een lager inkomen. U verhuist misschien naar een andere woning waarvoor u een nieuwe inboedel nodig heeft. Wie weet moet u alimentatie betalen of blijven jullie achter met een restschuld. Of misschien trekt u wel in bij een nieuwe partner, die al kinderen heeft waarvoor u deels meebetaalt. Kortom: van alles is mogelijk.

Lening splitsen

Eén van de opties is om de lening te splitsen: u spreekt bijvoorbeeld af dat u allebei 50% van het openstaande bedrag op eigen naam laten zetten. Dan is het wel belangrijk dat u en uw partner het eens worden, want jullie zullen allebei een handtekening moeten zetten. Splitsen is dus vaak al niet mogelijk als maar één van de twee de lening wil verdelen. Worden jullie het wél eens? Dan is het bespreekbaar.

En toch is splitsen vaak niet mogelijk

Oké, jullie zijn het eens geworden. Nu de kredietverstrekker nog. Dat is vaak een lastiger verhaal. Een betrouwbare kredietverstrekker zoals Freo kijkt namelijk niet alleen naar het feit of het geld ooit terugkomt, maar moet er ook voor zorgen dat jullie door splitsing van de lening niet in de financiële problemen komen. Dit is onderdeel van onze zorgplicht

Kortom: wat te doen?

U ligt in scheiding en wil van uw gezamenlijke lening af. Splitsen of de lening op één naam zetten is mogelijk, zolang jullie allebei akkoord gaan. Zo niet? Dan is in één keer aflossen misschien een optie, als u het bedrag in één keer kan betalen. In de meeste gevallen doet u er waarschijnlijk verstandiger aan om te wachten tot de scheiding volledig rond is. Daarna is splitsen misschien een mogelijkheid. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken en om uw scheiding door te geven.

Piet Sleegers - Product Specialist Financieren Freo

Door Piet Sleegers

15 augustus 2019 | geplaatst in Leentips

Meer over Leentips

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
25 september 2020

Hoe werkt de rente van een lening?

Stel u gaat verbouwen of wilt een nieuwe auto, maar heeft daarvoor het geld niet achter de hand. Dan kan een lening de uitkomst bieden. Geld lenen kost geld, maar hoe veel geld de lening kost, de rente, verschilt. Wat is rente eigenlijk? En waarom betaalt u voor de ene lening meer dan de ander? Kortom: hoe werkt de rente van een lening? 

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
20 augustus 2020

Financieren: wat kost een Tiny House?

Denkt u aan het kopen van een Tiny House als tweede huis of vakantiewoning? De behoefte hierin is gegroeid. Daarnaast spreekt de filosofie hierachter steeds meer mensen aan. Maar wat kost zo'n huisje eigenlijk? En wat zijn de financieringsmogelijkheden?

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
07 april 2020

Wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Of u nu al jarenlang in loondienst bent, of pas een paar maanden: het verliezen van een baan is altijd een klap. Naast emoties die u mogelijk voelt, komt er ook financieel heel wat op u af. Uw loon ontvangt u niet meer maandelijks en u moet op banenjacht. Kortom: wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit