Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Kopen op afbetaling? Schrik niet van de rekening

Freo heeft Net Promoter Score +56

'Koop nu, betaal later' is een zin die ons allemaal bekend in de oren klinkt. Kopen op afbetaling of gespreid betalen heet het eigenlijk. Het klinkt aantrekkelijk, maar is dat ook wel zo? Directeur Freo Ron van Vliet vertelt.

Hoe werkt gespreid betalen?

Stel u koopt een TV op afbetaling. Dat betekent dat u deze niet meteen volledig hoeft te betalen, maar wel meteen kunt gebruiken. Per maand lost u een bedrag af, maar voor deze mogelijkheid betaalt u ook rente. U spreekt met de verkoper af in hoeveel termijnen u de verkoopprijs, inclusief bijkomende rente, terugbetaald heeft. 

Mag u het aantal termijnen waarin u afbetaalt zelf bepalen? Doe er dan niet onnodig lang over: hoe korter de looptijd, hoe minder het u in totaal kost. Het bedrag per maand wordt wel hoger, maar u betaalt minder rente.

Wat kan ik op afbetaling kopen?

Een auto, meubels, laptop, een tv, maar ook een fiets of kleding. Het kan allemaal gekocht worden op afbetaling. Maar weet u eigenlijk wel hoeveel rente u hiervoor betaalt? Dat is vaak namelijk het maximale: rond de 14 procent. Bedenk daarom of u de splinternieuwe tv op afbetaling wil kopen of er toch nog even voor wil sparen.

Sparen, kopen op afbetaling of lenen? 

Sparen is altijd voordeliger, al is dat niet altijd even gemakkelijk. Bijvoorbeeld als uw auto ineens kapot gaat. Daar bent u vaak niet op voorbereid. Een Persoonlijke Lening of een Doorlopend Krediet afsluiten bij een kredietverstrekker is dan een mogelijkheid. Natuurlijk betaalt u dan ook rente, maar deze ligt vaak een stuk lager. En heeft u iets op afbetaling gekocht en wilt u dat bedrag eerder aflossen? Dan betaalt u daar in de meeste gevallen een boete voor. Het voordeel van een Persoonlijke Lening van Freo is dat eerder aflossen altijd gratis is.

Waarom is kopen op afbetaling ook een lening?

Alle leningen boven de 250 euro worden geregistreerd bij het BKR. Dit geldt ook voor het kopen op afbetaling. Het BKR houdt onder andere bij hoeveel leningen u heeft. Zo kunnen kredietverstrekkers beter inschatten of een extra lening verantwoord is. Net als bij een creditcard of lening, koopt u iets met geld dat u zelf niet op zak heeft. Daarom is kopen op afbetaling óók lenen.

Kopen op afbetaling oversluiten

Wist u dat u al die kleine leningen ook kunt oversluiten naar één aanbieder? Dat kan bij Freo. Als het totaalbedrag van uw leningen maar groter is dan 5000 euro. Freo lost dan al uw huidige lening(en) gratis af en zegt deze op. Uw leningen lopen dan voortaan bij één aanbieder. Wel zo overzichtelijk. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bereken het verschil.

 
Ron van Vliet

Door Ron van Vliet

21 februari 2020 | geplaatst in Leentips

Meer over Leentips

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
25 september 2020

Hoe werkt de rente van een lening?

Stel u gaat verbouwen of wilt een nieuwe auto, maar heeft daarvoor het geld niet achter de hand. Dan kan een lening de uitkomst bieden. Geld lenen kost geld, maar hoe veel geld de lening kost, de rente, verschilt. Wat is rente eigenlijk? En waarom betaalt u voor de ene lening meer dan de ander? Kortom: hoe werkt de rente van een lening? 

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
20 augustus 2020

Financieren: wat kost een Tiny House?

Denkt u aan het kopen van een Tiny House als tweede huis of vakantiewoning? De behoefte hierin is gegroeid. Daarnaast spreekt de filosofie hierachter steeds meer mensen aan. Maar wat kost zo'n huisje eigenlijk? En wat zijn de financieringsmogelijkheden?

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
07 april 2020

Wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Of u nu al jarenlang in loondienst bent, of pas een paar maanden: het verliezen van een baan is altijd een klap. Naast emoties die u mogelijk voelt, komt er ook financieel heel wat op u af. Uw loon ontvangt u niet meer maandelijks en u moet op banenjacht. Kortom: wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit