Tot september 2016 mochten autodealers hun klanten leningen aanbieden tegen 0% rente. De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft dit inmiddels verboden. Een lening tegen 0% rente is namelijk niet mogelijk. Geld lenen kost altijd geld. De AFM ziet dit daarom als misleidend.
De volledige lening met 0% rente is dus uit het aanbod van garages en dealers verdwenen. Toch zijn er nog een paar andere financiële regelingen die dealers soms aanbieden. Vooral kopen op afbetaling en de 50/50 deal zijn populair. Is het slim om hierin mee te gaan?
Kopen op afbetaling
Als u een auto op afbetaling koopt, betaalt u het aankoopbedrag in delen. U hoeft dus niet het hele aankoopbedrag in één keer te betalen. De doorlooptijd hiervan is meestal een paar jaar.
Kopen op afbetaling lijkt aantrekkelijk, omdat u niet in één keer een groot bedrag op tafel hoeft te leggen. Het nadeel is dat de auto pas écht van u is als het volledige bedrag is afbetaald.
De 50/50 deal
Bij de 50/50 deal betaalt u zelf 50% van het aankoopbedrag van de auto. De overige 50% betaalt de autodealer met wie u een lening afsluit. Deze lening moet u over het algemeen binnen één of twee jaar tegen een afgesproken rente terugbetalen.
Bij deze financieringsvorm bepaalt de autoverkoper het rentepercentage. Ondanks dat een 0% rente eigenlijk niet meer is toegestaan, komt dit nog wel voor bij de 50/50 deal. De wet is namelijk onduidelijk over of het bij een gedeelte van het aankoopbedrag wél mag. Het risico is dat de koper niet voor de laatste aflossingen spaart en uiteindelijk niet volledig kan afbetalen. Het lijkt dan niets extra’s te kosten, maar die kosten zijn er wél.
En private lease dan?
Steeds meer autodealers bieden ook de mogelijkheid van private lease aan. Dit is een vorm van huren waarbij de auto eigendom van de aanbieder blijft. U betaalt maandelijks voor het gebruik ervan.
Een leaseconstructie lijkt interessant omdat de autodealer voor het maandbedrag verschillende zaken regelt. Zo zijn verzekeringen, onderhoud en eventuele reparaties vaak inclusief. Daar staat tegenover dat het in verhouding duur is om een auto te leasen. Dit loopt soms op tot enkele honderden euro’s per maand. Daarnaast blijft de autodealer eigenaar van de auto.
Nadelen van lenen bij de autodealer
Een betalingsregeling met een autodealer lijkt aantrekkelijk. Toch zitten er een aantal nadelen aan:
- U bent pas eigenaar van de auto als deze volledig is afbetaald.
- Als u de auto binnen de afbetaaltermijn moet verkopen of als de auto door een ongeluk total loss is verklaard, dan moet u nog wel het aankoopbedrag afbetalen. U betaalt dan voor iets wat u niet meer gebruikt.
- U moet het onderhoud vaak laten doen door de garage waar u de auto heeft gekocht.
- Kopen op afbetaling, de 50/50 deal en het leasen van een auto: het zijn allemaal leningen. En dat betekent een registratie bij het BKR. Dit heeft mogelijk gevolgen voor het afsluiten van bijvoorbeeld een hypotheek.
Verantwoord geld lenen voor een auto
Wilt u een nieuwe auto kopen en heeft u niet het volledige aankoopbedrag achter de hand? Dan lijkt het aanbod van de autodealer aantrekkelijk. Dit is alleen niet altijd de beste keuze. Vaak is het verstandiger om te kiezen voor het afsluiten van een lening bij een betrouwbare partij zoals een bank of een kredietverstrekker als Freo.
Bereken of een Persoonlijke Lening bij u en uw portemonnee past.