Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Onderhandse lening: lenen van familie of vrienden

Freo heeft Net Promoter Score +56

Een onderhandse lening is een lening zonder tussenkomst van de bank of geldverstrekkers. U sluit bijvoorbeeld een lening af bij familie, vrienden of kennissen. Dat kan voordelig zijn, maar let ook op de risico’s.

Een onderhandse lening sluit u dus af zonder tussenkomst van de bank. U doet het samen met de andere partij waarmee u de lening aangaat. U hoeft dus ook geen afsluitkosten of advieskosten te betalen. Ook een hypotheek kan een onderhandse lening zijn. U betaalt dan geen notariskosten.

Rente: zelf bepalen

Bij een onderhandse lening bepaalt u samen de rente. Leent u het geld? Dan mag u onderhandelen met de geldgever. Deze mogelijkheid heeft u bij de bank of een kredietverstrekker niet. 

Regels: zelf bepalen

Gaat u een onderhandse lening aan met familie, vrienden of bekenden?  Dan kunt u zelf de voorwaarden bepalen. Kortom: u bent niet gebonden aan de strenge regels van de bank. U bepaalt samen hoeveel u aflost en wanneer de lening moet zijn afgelost. Kunt u één keer niet aflossen? Als u hier goede afspraken over heeft gemaakt, komt u hier met vrienden of familie waarschijnlijk wel uit. 

Let op: schenking of lening? 

Van de Belastingdienst moet de rente bij een onderhandse lening marktconform zijn. Dat wil zeggen dat de rente niet veel lager of hoger mag zijn dan de rente die u betaalt bij de bank. Is de rente hoger? Dan is het misschien voordeliger om te lenen bij de bank of een geldverstrekker. Bij een te lage rente kan de Belastingdienst de lening zien als een schenking. Misschien moet u dan schenkbelasting over de lening betalen. 

Registreer bij de Belastingdienst

Sluit u de onderhandse lening af voor uw eigen woning? Dan moet u dit zelf doorgeven aan de Belastingdienst. Normaal doet de bank of geldverstrekker dit namelijk, zij zijn dat verplicht. De Belastingdienst wil onder meer weten wat het rentepercentage, de looptijd en het leenbedrag is. Het kan dan zijn dat u in aanmerking komt voor fiscale voordelen. Zo is de rente soms aftrekbaar.

Stel een contract op

Tot slot: zet alle afspraken die u maakt zwart op wit. Als er een conflict ontstaat over de onderhandse lening, kunt u altijd teruggrijpen op het contract. Welke afspraken hebben jullie gemaakt? Hoe zat het ook al weer? Wrijving met familie, vrienden of kennissen wilt u natuurlijk voorkomen. Op internet zijn verschillende voorbeeldcontracten voor een onderhandse lening te vinden.

Piet Sleegers - Product Specialist Financieren Freo

Door Piet Sleegers

11 juli 2019 | geplaatst in Leentips

Meer over Leentips

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
07 april 2020

Wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Of u nu al jarenlang in loondienst bent, of pas een paar maanden: het verliezen van een baan is altijd een klap. Naast emoties die u mogelijk voelt, komt er ook financieel heel wat op u af. Uw loon ontvangt u niet meer maandelijks en u moet op banenjacht. Kortom: wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Freo heeft Net Promoter Score +56
10 maart 2020

Aanbetalen: we doen het allemaal, maar is het ook verplicht?

Plaatst u een nieuwe keuken of koopt u een nieuwe bank of tv? Dan komt het vaak voor dat u een deel van het aankoopbedrag vooruit moet betalen: de aanbetaling. Maar is dit nu eigenlijk verplicht, ja of nee? Het antwoord is ‘nee’: wij leggen u uit waarom.

Freo heeft Net Promoter Score +56
24 februari 2020

Wat staat er op mijn loonstrookje?

Een lening bij Freo aangevraagd? Dan beoordelen wij of de lening bij u past. Dit doen wij door naar uw inkomsten en lasten te kijken. Verantwoord lenen, dat vinden wij belangrijk. We kijken bijvoorbeeld naar een bankafschrift en een loonstrook. Maar hoe leest u eigenlijk zo'n loonstrook? Hanneke de Jong, Manager afdeling Acceptatie, vertelt.

U kunt bij ons terecht

088-321 00 03 WhatsApp

Vandaag geopend tot 21:00 uur

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit