Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Verhuizen of verbouwen?

De voordelen van verbouwen ten opzichte van verhuizen

Voldoet uw huis nog aan al uw wensen? Of is uw woning met het oog op de toekomst een maatje te klein aan het worden? Verhuizen of verbouwen zijn twee mogelijkheden om ook later nog fijn te wonen. Welke keuze maakt u?

‘Dan ga je toch verhuizen?’ Iedereen met veranderende woonwensen heeft dit advies al eens gekregen. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker nu de huizenprijzen zo aan het stijgen zijn. Daarom is het belangrijk om ook die ándere optie eens goed te onderzoeken: het verbouwen van uw woning.

Weggaan…

Breng uw wensen (en die van uw huisgenoten) in kaart. Wat staat er bovenaan het verlanglijstje? Wilt u graag dichterbij vrienden of familie wonen? Of mist u de grote tuin waar u vroeger van droomde? Dat zijn twee dingen waar een verbouwing niets aan kan veranderen. Verhuizen is dan een goede optie. Ook als u denkt dat u nu een goede prijs voor uw woning kunt krijgen, is een verhuizing het overwegen waard. Bedenk wel dat de markt op sommige plekken in Nederland overspannen is. Als u in deze regio’s een huis terug moet kopen, is dat geen makkelijke opgave.

Waarom verhuizen?

 • Als u dichterbij uw werk, familie of vrienden wilt wonen
 • Als u ruimte mist in of om uw huis (tuin)
 • Als u juist te ruim in uw jasje zit en plaats wil maken voor de volgende generatie
 • Als u denkt dat nu u een goede prijs voor uw woning kunt krijgen
 • Als u zin heeft in iets nieuws!

… Of blijven?

Bent u gehecht aan de straat of buurt waar u woont? Verwacht u dat uw huis niet makkelijk verkocht wordt? Of denkt u dat door een uitbouw of dakkapel uw woning meer waard kan worden? Dan is verbouwen een goede optie. U kunt uw huis eindelijk helemaal aan uw wensen laten voldoen. Bedenk wel dat het in sommige regio’s lastig is om nu een aannemer te vinden. Ga dus op tijd op zoek!

Waarom verbouwen?

 • Als u blij bent met de plek waar u woont
 • Als u denkt dat uw huis door de verbouwing meer waard kan worden
 • Als u het niet erg vindt om een tijdje tussen het stof en vuil te wonen
 • Als u zich nu niet op de woningmarkt wil begeven (te krap, te duur…)
 • Als u zin heeft in een (klus)uitdaging

De kosten

Of u nu gaat verbouwen of verhuizen: het kost altijd geld. U betaalt onder andere de kosten koper van uw nieuwe woning als u gaat verhuizen of die van een aannemer en nieuwe inrichting als u gaat verbouwen. Wat als u dit geld niet achter de hand heeft? Geld lenen kan een optie zijn. Wat is handig om te weten en waar moet u op letten als u gaat verhuizen of verbouwen en geld nodig heeft?

 • Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om de kosten koper te financieren in de hypotheek. Hier is eigen geld voor nodig.
 • Tip: de rente van een Persoonlijke Lening is fiscaal aftrekbaar als deze voor een verbouwing wordt gebruikt.
 • Doordat u bespaart op taxatie- en advieskosten van de hypotheekverstrekker kan een Persoonlijke Lening voor uw verbouwing goedkoper uitpakken dan een aanpassing op de hypotheek.
Piet Sleegers - Product Specialist Financieren Freo

Door Piet Sleegers

15 maart 2019 | geplaatst in Verbouwen

Meer over Verbouwen

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
31 januari 2020

Geld lenen naast uw hypotheek

In 2020 is de maximale hypotheek vastgesteld op 100%. Het is daarom niet mogelijk om meer te lenen bij de bank dan de kostprijs van de woning. Wat als u toch nog iets aan uw woning wilt veranderen?

De rente van een Persoonlijke Lening bij een verbouwing kan aftrekbaar zijn
15 januari 2020

Rente bij verbouwing ook aftrekbaar met Persoonlijke Lening

U gaat uw huis verbouwen. De badkamer of keuken is aan vervanging toe of u wilt simpelweg uw woonplezier verbeteren. Dit bedrag sparen is niet altijd een optie, dus dan kan lenen een interessant alternatief zijn. Een hypotheek of een Persoonlijke Lening bijvoorbeeld. Wist u dat u de rente van een Persoonlijke Lening, net als bij een hypotheek, in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar is? Freo legt het uit.

Geld lenen voor een verbouwing
08 april 2019

Geld lenen voor uw verbouwing? Zo komt u niet voor verrassingen te staan

Is uw woning aan een verbouwing toe? Of heeft u een nieuw huis op het oog waar nog een hoop moet gebeuren? Dan is het natuurlijk fijn als u daarvoor uw eigen spaargeld kunt gebruiken. Maar wat als u zo’n (groot) bedrag niet achter de hand heeft? Dan is lenen voor uw verbouwing misschien iets voor u.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit