Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Positief corona-effect: meer sparen en als het lukt meer aflossen

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo

Een jaar corona in Nederland. Wat doet dat met de financiële positie van Nederlanders? Zijn we meer of juist minder gaan sparen? Durven we plannen te maken voor de toekomst? Bijvoorbeeld in de vorm van een verbouwing? Deze en andere vragen kwamen aan bod in het corona-onderzoek van Freo en Markteffect. Dit zijn de eerste resultaten.

Uit het onderzoek onder iets meer dan vijfhonderd Nederlanders blijkt dat een derde (29%) maandelijks meer spaart als gevolg van de coronacrisis. Er zijn minder gelegenheden om geld aan uit te geven, noemen ze als belangrijkste reden. Het gespaarde geld gebruiken ze in één op de vijf gevallen voor het extra aflossen op een eventuele lening. Dit positieve effect staat recht tegenover een ander belangrijk resultaat uit het onderzoek: namelijk dat meer dan de helft van de ondervraagden (54%) bang is voor baanverlies. 

Extra aflossen

Het onderzoek laat dus een wisselend beeld zien. Een hoop mensen houden meer geld over omdat het dagelijkse leven ‘soberder’ is geworden. Daarnaast is er angst voor werkloosheid. Uit het onderzoek blijkt dat één vijfde van de ondervraagden met een lening (18%) het geld dat nu overblijft inzet om hun lening eerder af te lossen. Ik vind dit verstandig. Hoe eerder een lening is afgelost, hoe goedkoper het uiteindelijk is. Dit geldt natuurlijk alléén voor de mensen die op dit moment geen geldproblemen hebben. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat 12% juist minder aflost omdat ze minder te besteden hebben. Geldt dit voor u ook? Neem dan contact op met uw kredietverstrekker. Zij bekijken wat ze voor u kunnen doen.  

Angst voor baanverlies

De angst voor baanverlies is in vergelijking met vorig jaar bijna niet afgenomen. Opvallend verschil is dat meer mensen mét lening (20%) dan zonder lening (7%) bang zijn tijdens de crisis werkloos te worden. Markteffect heeft verder gevraagd naar de verwachtingen voor de toekomst: hoe lang gaat de coronacrisis nog duren? De meeste Nederlanders (45%) verwachten dat de crisis binnen 6-12 maanden volledig voorbij is. Maar, twee op de vijf Nederlanders denken dat het nog langer dan een jaar duurt.

Leven van spaargeld

Gemiddeld kunnen mensen zo’n 18 maanden leven van het spaargeld dat ze hebben opgebouwd. Aan de andere kant zegt 17% van de ondervraagden dat ze mínder kunnen sparen door corona. Dit zijn de mensen die door de crisis recht in hun portemonnee geraakt zijn. Niet alleen in de gezondheidszorg splijt de coronacrisis de maatschappij in tweeën (ziek vs. gezond), ook financieel zien we dus een zeer gemengd beeld.

Ron van Vliet

Door Ron van Vliet

09 april 2021 | geplaatst in Freo onderzoekt

Meer over Freo onderzoekt

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
22 april 2021

Door corona stellen we grote uitgaven vaker uit

Uit onderzoek van Freo en Markteffect onder ruim 500 mensen blijkt dat Nederlanders iets voorzichtiger zijn geworden met het doen van grote uitgaven tijdens de coronacrisis. 40% van de ondervraagden die voor de coronacrisis concrete plannen hadden om een auto te kopen, te gaan verbouwen of een grote uitgave te doen geven aan deze naar achteren te schuiven.

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
23 november 2020

Misleidend als geadverteerde rente op lening afwijkt van offerte

Het overgrote deel van de mensen met een lening (82%) vindt het misleidend als de getoonde rente afwijkt van de daadwerkelijke offerte bij hetzelfde leenbedrag. Bijna de helft van deze groep ziet hierin een taak voor de overheid: zij moeten ervoor zorgen dat advertenties van leningen correct en transparant zijn.

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
29 oktober 2020

‘Freo-klanten weten het meest over eigen lening’

Klanten van Freo gaan bewust met hun lening om. Veel vaker dan klanten van andere kredietverstrekkers weten ze nog wat het oorspronkelijke bedrag van hun lening was. Ook zijn ze scherper op de rente die ze betalen. Wel schamen ze zich vaker voor hun lening, blijkt uit ons Groot Leenonderzoek 2020.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit