Positief corona-effect: meer sparen en als het lukt meer aflossen

Een jaar corona in Nederland. Wat doet dat met de financiële positie van Nederlanders? Zijn we meer of juist minder gaan sparen? Durven we plannen te maken voor de toekomst? Bijvoorbeeld in de vorm van een verbouwing? Deze en andere vragen kwamen aan bod in het corona-onderzoek van Freo en Markteffect. Dit zijn de eerste resultaten.
Uit het onderzoek onder iets meer dan vijfhonderd Nederlanders blijkt dat een derde (29%) maandelijks meer spaart als gevolg van de coronacrisis. Er zijn minder gelegenheden om geld aan uit te geven, noemen ze als belangrijkste reden. Het gespaarde geld gebruiken ze in één op de vijf gevallen voor het extra aflossen op een eventuele lening. Dit positieve effect staat recht tegenover een ander belangrijk resultaat uit het onderzoek: namelijk dat meer dan de helft van de ondervraagden (54%) bang is voor baanverlies.
Extra aflossen
Het onderzoek laat dus een wisselend beeld zien. Een hoop mensen houden meer geld over omdat het dagelijkse leven ‘soberder’ is geworden. Daarnaast is er angst voor werkloosheid. Uit het onderzoek blijkt dat één vijfde van de ondervraagden met een lening (18%) het geld dat nu overblijft inzet om hun lening eerder af te lossen. Ik vind dit verstandig. Hoe eerder een lening is afgelost, hoe goedkoper het uiteindelijk is. Dit geldt natuurlijk alléén voor de mensen die op dit moment geen geldproblemen hebben. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat 12% juist minder aflost omdat ze minder te besteden hebben. Geldt dit voor jou ook? Neem dan contact op met jouw kredietverstrekker. Zij bekijken wat ze voor jou kunnen doen.
Angst voor baanverlies
De angst voor baanverlies is in vergelijking met vorig jaar bijna niet afgenomen. Opvallend verschil is dat meer mensen mét lening (20%) dan zonder lening (7%) bang zijn tijdens de crisis werkloos te worden. Markteffect heeft verder gevraagd naar de verwachtingen voor de toekomst: hoe lang gaat de coronacrisis nog duren? De meeste Nederlanders (45%) verwachten dat de crisis binnen 6-12 maanden volledig voorbij is. Maar, twee op de vijf Nederlanders denken dat het nog langer dan een jaar duurt.
Leven van spaargeld
Gemiddeld kunnen mensen zo’n 18 maanden leven van het spaargeld dat ze hebben opgebouwd. Aan de andere kant zegt 17% van de ondervraagden dat ze mínder kunnen sparen door corona. Dit zijn de mensen die door de crisis recht in hun portemonnee geraakt zijn. Niet alleen in de gezondheidszorg splijt de coronacrisis de maatschappij in tweeën (ziek vs. gezond), ook financieel zien we dus een zeer gemengd beeld.