Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Geld lenen aan familie of vrienden

Freo heeft Net Promoter Score +56

Verkeert een vriend of familielid financieel in zwaar weer? En denkt u eraan om hem of haar geld te lenen? Met deze vijf tips voorkomt u onenigheid.

1. Check elkaars situatie

Voordat u de portemonnee trekt: ga eerst na of geld uitlenen voor beide partijen wel verstandig is. Hoe staat u er zelf financieel voor? Kun je het geld echt missen, óók op lange termijn? Houdt u genoeg geld over voor onverwachte gebeurtenissen?

Bekijk ook hoe de ander er financieel voor staat. Staat diegene elke maand rood, zijn er schulden of heeft hij of zij altijd moeite om rond te komen? Bedenk dan hoe groot de kans is dat u het geld ooit terugziet.

2. Kan de lener het betalen?

Maar hoe weet u of de lening verantwoord is en of de lener het kan terugbetalen? Door samen de checklist ‘lening afsluiten’ van het Nibud in te vullen, krijgt u een goed beeld van de financiële situatie van de lener. U vult allerlei gegevens in, zoals zijn of haar woningwaarde, salaris en vaste lasten. Hierdoor weet u al snel of een eventuele nieuwe lening hierbij past.

3. Maak duidelijke afspraken

Het is vanzelfsprekend dat u een vriend of familielid vertrouwt. Jullie kennen elkaar. Toch is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Wat is de rente? Hoe vaak betaalt de lener af? Wekelijks, maandelijks, elk kwartaal? En wanneer moet de lening volledig zijn afgelost? Kortom: welke looptijd spreken jullie af?

4. Zet alles zwart op wit

Het laatste wat u wilt is onenigheid met familie of een goede vriend. Leg daarom alle gemaakte afspraken vast in een contract of leenovereenkomst. Mocht er plotseling een meningsverschil ontstaan, dan kunt u altijd terugvallen op dit contract. Zet in het contract de volgende punten:
Namen en adresgegevens van beide partijen
Leenbedrag en looptijd
Verschuldigde rente
De betalingstermijnen
Datum van ondertekening

Schrijf eventueel ook op wat er gebeurt als de lener niet betaalt. Print het contract uit en zorg dat jullie allebei ondertekenen.

5. Neem tussentijds de balans op

Staan alle afspraken op papier en is het contract ondertekend? Dan kan het natuurlijk alsnog voorkomen dat iemand de gemaakte afspraken niet nakomt. De gouden tip om ruzies te voorkomen? Praat met elkaar! Kom regelmatig bij elkaar en kijk hoe de zaken ervoor staan. Heeft de ander niet betaald? Word niet direct boos. Vraag dan hoe dit komt en zoek samen naar een oplossing.

Piet Sleegers - Product Specialist Financieren Freo

Door Piet Sleegers

13 juni 2019 | geplaatst in Leentips

Meer over Leentips

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
25 september 2020

Hoe werkt de rente van een lening?

Stel u gaat verbouwen of wilt een nieuwe auto, maar heeft daarvoor het geld niet achter de hand. Dan kan een lening de uitkomst bieden. Geld lenen kost geld, maar hoe veel geld de lening kost, de rente, verschilt. Wat is rente eigenlijk? En waarom betaalt u voor de ene lening meer dan de ander? Kortom: hoe werkt de rente van een lening? 

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
20 augustus 2020

Financieren: wat kost een Tiny House?

Denkt u aan het kopen van een Tiny House als tweede huis of vakantiewoning? De behoefte hierin is gegroeid. Daarnaast spreekt de filosofie hierachter steeds meer mensen aan. Maar wat kost zo'n huisje eigenlijk? En wat zijn de financieringsmogelijkheden?

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
07 april 2020

Wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Of u nu al jarenlang in loondienst bent, of pas een paar maanden: het verliezen van een baan is altijd een klap. Naast emoties die u mogelijk voelt, komt er ook financieel heel wat op u af. Uw loon ontvangt u niet meer maandelijks en u moet op banenjacht. Kortom: wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit