Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Hoe is de rente van een lening opgebouwd?

De opbouw van de rente bij Freo

Als u leent, betaalt u rente. En als u op zoek bent naar een lening merkt u dat er grote verschillen zijn tussen aanbieders. Waar komt dit verschil in tarief vandaan? Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om te weten hoe de rente van een lening van Freo is opgebouwd.

Om de rente van een lening te bepalen kijken wij naar verschillende factoren:

  • De marktrente (oftewel: de inkoopprijs van geld)
  • Operationele kosten
  • Risicokosten
  • Winst

Marktrente

Dit is de inkoopprijs van geld. Hoe hoger de marktrente, hoe hoger de rente op leningen. Als maatstaf voor de marktrente worden vaak de Euribor-tarieven gebruikt. Dit zijn tarieven waartegen Europese banken elkaar op korte termijn leningen geven. Dit kan dagelijks anders zijn. Als de Euribor-tarieven stijgen, stijgt de marktrente mee. En dit houdt in dat ook de leentarieven hoger worden. Op dit onderdeel hebben kredietverstrekkers geen invloed.

Operationele kosten

Waar kredietverstrekkers wél invloed op hebben, dat zijn de operationele kosten. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld personeel, kantoorruimte en advertenties. Kosten om het bedrijf draaiende te houden dus. Freo houdt haar operationele kosten bewust zo laag mogelijk. Dit doen wij onder andere door onze leningen enkel online aanbieden en bijvoorbeeld niet via intermediairs. Hierdoor besparen we op dure kantoorruimte en tussenhandel.

Risicokosten

Freo is streng aan de poort. Dit houdt in dat niet iedereen zomaar een lening af kan sluiten bij ons. Wij willen zeker weten dat mensen hun lening daadwerkelijk terug kunnen betalen. Het risicoprofiel van Freo-klanten is over het algemeen dus zeer goed waardoor onze risicokosten laag zijn. En dit ziet u terug in de rentes.

Winst

Wie een succesvol bedrijf wil runnen, moet voldoende winst maken. Anders houdt het snel op. Ook Freo maakt winst, maar er is nooit sprake van overrendement, oftewel rendement dat ver uitgaat boven de verwachte winst. Wij vinden: liever langzaam en duurzaam groeien, dan snel en vol risico’s.

Tot slot

Op drie van de vier onderdelen kan Freo invloed uitoefenen. En daar doen we dan ook dagelijks ons best voor. Doordat we onze kosten, risico’s en winstmarges laag houden, bieden we u een van de laagste rentes in de markt. Niet voor niets al jaren op rij in de rente top 3 van Independer!

Sander Janssen - Manager Digital Freo

Door Sander Janssen

15 juni 2016 | geplaatst in Leentips

Meer over Leentips

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
25 september 2020

Hoe werkt de rente van een lening?

Stel u gaat verbouwen of wilt een nieuwe auto, maar heeft daarvoor het geld niet achter de hand. Dan kan een lening de uitkomst bieden. Geld lenen kost geld, maar hoe veel geld de lening kost, de rente, verschilt. Wat is rente eigenlijk? En waarom betaalt u voor de ene lening meer dan de ander? Kortom: hoe werkt de rente van een lening? 

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
20 augustus 2020

Financieren: wat kost een Tiny House?

Denkt u aan het kopen van een Tiny House als tweede huis of vakantiewoning? De behoefte hierin is gegroeid. Daarnaast spreekt de filosofie hierachter steeds meer mensen aan. Maar wat kost zo'n huisje eigenlijk? En wat zijn de financieringsmogelijkheden?

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
07 april 2020

Wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Of u nu al jarenlang in loondienst bent, of pas een paar maanden: het verliezen van een baan is altijd een klap. Naast emoties die u mogelijk voelt, komt er ook financieel heel wat op u af. Uw loon ontvangt u niet meer maandelijks en u moet op banenjacht. Kortom: wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit