Let op! Geld lenen kost geld

Hoe is de rente van een lening opgebouwd?

Door Sander Janssen op 15 juni 2016

740_bouwvakker_blauw

Als u leent, betaalt u rente. En als u op zoek bent naar een lening merkt u dat er grote verschillen zijn tussen aanbieders. Waar komt dit verschil in tarief vandaan? Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om te weten hoe de rente van een lening van Freo is opgebouwd.

Om de rente van een lening te bepalen kijken wij naar verschillende factoren:

  • De marktrente (oftewel: de inkoopprijs van geld)
  • Operationele kosten
  • Risicokosten
  • Winst

Marktrente

Dit is de inkoopprijs van geld. Hoe hoger de marktrente, hoe hoger de rente op leningen. Als maatstaf voor de marktrente worden vaak de Euribor-tarieven gebruikt. Dit zijn tarieven waartegen Europese banken elkaar op korte termijn leningen geven. Dit kan dagelijks anders zijn. Als de Euribor-tarieven stijgen, stijgt de marktrente mee. En dit houdt in dat ook de leentarieven hoger worden. Op dit onderdeel hebben kredietverstrekkers geen invloed.

Operationele kosten

Waar kredietverstrekkers wél invloed op hebben, dat zijn de operationele kosten. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld personeel, kantoorruimte en advertenties. Kosten om het bedrijf draaiende te houden dus. Freo houdt haar operationele kosten bewust zo laag mogelijk. Dit doen wij onder andere door onze leningen enkel online aanbieden en bijvoorbeeld niet via intermediairs. Hierdoor besparen we op dure kantoorruimte en tussenhandel.

Risicokosten

Freo is streng aan de poort. Dit houdt in dat niet iedereen zomaar een lening af kan sluiten bij ons. Wij willen zeker weten dat mensen hun lening daadwerkelijk terug kunnen betalen. Het risicoprofiel van Freo-klanten is over het algemeen dus zeer goed waardoor onze risicokosten laag zijn. En dit ziet u terug in de rentes.

Winst

Wie een succesvol bedrijf wil runnen, moet voldoende winst maken. Anders houdt het snel op. Ook Freo maakt winst, maar er is nooit sprake van overrendement, oftewel rendement dat ver uitgaat boven de verwachte winst. Wij vinden: liever langzaam en duurzaam groeien, dan snel en vol risico’s.

Tot slot

Op drie van de vier onderdelen kan Freo invloed uitoefenen. En daar doen we dan ook dagelijks ons best voor. Doordat we onze kosten, risico’s en winstmarges laag houden, bieden we u een van de laagste rentes in de markt. Niet voor niets al jaren op rij in de rente top 3 van Independer!


Wat past bij u?

"Wilt u binnenkort iets kopen waarvoor u extra geld nodig heeft? Het afsluiten van een lening kan dan uitkomst bieden. Zoek goed uit wat voor soort lening en maandbedrag bij u past. Zo kiest u de lening die het beste bij uw situatie past."

- Rick Bos, Strategisch Marketing Manager
340_rick

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit