Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Hoe is de rente van een lening opgebouwd?

De opbouw van de rente bij Freo

Als u leent, betaalt u rente. En als u op zoek bent naar een lening merkt u dat er grote verschillen zijn tussen aanbieders. Waar komt dit verschil in tarief vandaan? Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om te weten hoe de rente van een lening van Freo is opgebouwd.

Om de rente van een lening te bepalen kijken wij naar verschillende factoren:

  • De marktrente (oftewel: de inkoopprijs van geld)
  • Operationele kosten
  • Risicokosten
  • Winst

Marktrente

Dit is de inkoopprijs van geld. Hoe hoger de marktrente, hoe hoger de rente op leningen. Als maatstaf voor de marktrente worden vaak de Euribor-tarieven gebruikt. Dit zijn tarieven waartegen Europese banken elkaar op korte termijn leningen geven. Dit kan dagelijks anders zijn. Als de Euribor-tarieven stijgen, stijgt de marktrente mee. En dit houdt in dat ook de leentarieven hoger worden. Op dit onderdeel hebben kredietverstrekkers geen invloed.

Operationele kosten

Waar kredietverstrekkers wél invloed op hebben, dat zijn de operationele kosten. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld personeel, kantoorruimte en advertenties. Kosten om het bedrijf draaiende te houden dus. Freo houdt haar operationele kosten bewust zo laag mogelijk. Dit doen wij onder andere door onze leningen enkel online aanbieden en bijvoorbeeld niet via intermediairs. Hierdoor besparen we op dure kantoorruimte en tussenhandel.

Risicokosten

Freo is streng aan de poort. Dit houdt in dat niet iedereen zomaar een lening af kan sluiten bij ons. Wij willen zeker weten dat mensen hun lening daadwerkelijk terug kunnen betalen. Het risicoprofiel van Freo-klanten is over het algemeen dus zeer goed waardoor onze risicokosten laag zijn. En dit ziet u terug in de rentes.

Winst

Wie een succesvol bedrijf wil runnen, moet voldoende winst maken. Anders houdt het snel op. Ook Freo maakt winst, maar er is nooit sprake van overrendement, oftewel rendement dat ver uitgaat boven de verwachte winst. Wij vinden: liever langzaam en duurzaam groeien, dan snel en vol risico’s.

Tot slot

Op drie van de vier onderdelen kan Freo invloed uitoefenen. En daar doen we dan ook dagelijks ons best voor. Doordat we onze kosten, risico’s en winstmarges laag houden, bieden we u een van de laagste rentes in de markt. Niet voor niets al jaren op rij in de rente top 3 van Independer!

Sander Janssen - Manager Digital Freo

Door Sander Janssen

15 juni 2016 | geplaatst in Leentips

Meer over Leentips

Extra aflossen bij Freo is altijd boetevrij
14 januari 2020

De meest gestelde vragen over: een lening boetevrij aflossen

Het is een van de belangrijke voordelen van lenen bij Freo: bij ons kunt u altijd geheel of gedeeltelijk versneld aflossen. Hier zijn bij Freo geen kosten of boetes aan verbonden. Sommige kredietverstrekkers vragen wél geld als u uw lening eerder wilt aflossen dan de afgesproken looptijd. We zetten daarom de meest gestelde vragen op een rij: 

Altijd boetevrij extra aflossen bij Freo
13 januari 2020

Aflossen: hoe en wat?

Heeft u spaargeld over? Los een keer iets extra’s af. Hierdoor wordt het totale bedrag dat u aan rente betaalt voor uw lening lager. En bent u uiteindelijk dus goedkoper uit. Wat dit betekent voor uw lening? En hoe dit dan werkt? Freo legt uit.

Zonder extra kosten extra aflossen bij Freo
11 januari 2019

Betaal ik een boete bij versneld aflossen?

Als u een lening heeft, is het fijn als u die eerder kunt aflossen dan gepland. Dit vinden wij bij Freo ook. Daarom is het versneld inlossen van een Persoonlijke Lening of een Doorlopend Krediet bij ons altijd mogelijk. Zónder extra kosten of boetes.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op je device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit