Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Lenen bij familie of vrienden: doen of laten?

Freo heeft Net Promoter Score +56

Lenen bij familie of vrienden lijkt een veilige keuze. U heeft alle vrijheid om zelf de voorwaarden in goed overleg vast te stellen. Maar is het verstandig? Ook bij kleinere bedragen ontstaan er soms conflicten. Is dat het waard?

Bij een zogenaamde ‘onderhandse lening’ hoeft u meestal geen hoge rente te betalen. U bepaalt samen wanneer u het bedrag aflost en wat u per keer betaalt. Maar geld lenen bij familie of vrienden brengt risico’s met zich mee. Het kan spanning op de relatie zetten. Denk goed na: wil u de goede verstandhouding op het spel zetten voor geld? 

Risico’s bij onderhands lenen

Een goede vertrouwensband lijkt een goede basis om geld te lenen. Geld lenen bij een bekende zal toch niet voor problemen zorgen? Toch komt dit wel regelmatig voor. Bijvoorbeeld als uw vriend of familielid het geld direct terug wil hebben. En wat gebeurt er als u het maandbedrag niet meer kan betalen? 

Andere opties bekijken

Voordat u van familie of vrienden leent, bekijk eerst eens de andere opties. Bij Freo sluit u bijvoorbeeld een Persoonlijke Lening af vanaf 3,6% rente. Een Doorlopend Krediet begint bij 4,6%. Vanaf 23 december 2020 is een Doorlopend Krediet afsluiten bij Freo alleen niet meer mogelijk. Lees meer over deze wijziging. Ga op onderzoek uit en vergelijk de mogelijkheden, voordat u een lening afsluit bij een vriend of familielid. 

Wat als u geen lening krijgt?

Als u niet ‘mag’ lenen bij een kredietverstrekker, dan heeft dit meestal een reden. U moet genoeg geld verdienen om het bedrag terug te betalen. En u mag in het verleden geen betalingsproblemen hebben gehad. U moet dus ‘kredietwaardig’ zijn. Als u dit niet bent, wilt u dit risico dan wel bij uw vriend of familielid neerleggen?

Onderhands lenen

Wilt u toch bij een bekende lenen? Wees dan kritisch op uzelf. Heeft u nog andere leningen? Wordt het ene gat met het andere gevuld? Heeft u vaak gebrek aan geld? Weet u zeker dat u het bedrag binnen de afgesproken tijd kunt terugbetalen?

Afspraken goed op papier

Als u overgaat tot een onderhandse lening, dan is het verstandig om de afspraken goed op papier te zetten. Dit kan een hoop ellende schelen. Let erop dat u:
duidelijke afspraken maakt
duidelijk afspreekt welk rentepercentage geldt
duidelijk afspreekt hoe en wanneer u aflost
alle voorwaarden vastlegt in een contract
nooit meer leent, dan nodig is
een goed inkomensperspectief heeft, waardoor u zeker weet dat je het bedrag kunt terugbetalen

Piet Sleegers - Product Specialist Financieren Freo

Door Piet Sleegers

15 oktober 2019 | geplaatst in Leentips

Meer over Leentips

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
25 september 2020

Hoe werkt de rente van een lening?

Stel u gaat verbouwen of wilt een nieuwe auto, maar heeft daarvoor het geld niet achter de hand. Dan kan een lening de uitkomst bieden. Geld lenen kost geld, maar hoe veel geld de lening kost, de rente, verschilt. Wat is rente eigenlijk? En waarom betaalt u voor de ene lening meer dan de ander? Kortom: hoe werkt de rente van een lening? 

Gemakkelijk digitaal aanleveren bij Freo
20 augustus 2020

Financieren: wat kost een Tiny House?

Denkt u aan het kopen van een Tiny House als tweede huis of vakantiewoning? De behoefte hierin is gegroeid. Daarnaast spreekt de filosofie hierachter steeds meer mensen aan. Maar wat kost zo'n huisje eigenlijk? En wat zijn de financieringsmogelijkheden?

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
07 april 2020

Wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Of u nu al jarenlang in loondienst bent, of pas een paar maanden: het verliezen van een baan is altijd een klap. Naast emoties die u mogelijk voelt, komt er ook financieel heel wat op u af. Uw loon ontvangt u niet meer maandelijks en u moet op banenjacht. Kortom: wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit