Samen praten over wie wat gaat betalen is belangrijk. Begin daarom met het opschrijven van uw inkomsten en uitgaves. De een ontvangt bijvoorbeeld elke maand meer loon dan de ander. Wilt u een goede indeling maken? Zet dan eerst uw beide inkomsten en uitgaves onder elkaar:
1. Inkomsten per maand
- Inkomsten partner 1
- Inkomsten partner 2
Denk ook aan eventuele maandelijkse toeslagen of partneralimentatie.
2. Maandelijkse vaste lasten
- Huur- of hypotheeklast
- Gas en licht
- Water
- Woonverzekering
- Internet/tv abonnement(en)
- Betaalde muzieksteamingsdienst(en)
- Betaalde tv en/of film abonnement(en)
3. Huishoudelijke en reserveringsuitgaves per maand
- Boodschappen
- Gezamenlijk spaarpotje grote huishoudelijke uitgaves
4. Persoonlijke uitgaves per maand
Per persoon bent u ook nog maandelijks geld kwijt aan bijvoorbeeld:
- Verzekeringen
- Telefoon abonnement
- Sportabonnement
- Lopende leningen
- Terugbetalen studieschuld
- Kleding en verzorgingsproducten
- Uitgaan
Denk bij lopende leningen aan roodstand op uw betaalrekening, creditcardschulden, Persoonlijke Lening, Doorlopend Krediet of koop op afbetaling. Vraag bij het BKR uw leningen op en kijk of u deze bijvoorbeeld voordelig kan oversluiten naar één aanbieder.
Handige tips: voordelig delen
Sommige sportscholen hebben een deelpas. Daarmee kunt u met één abonnement beide sporten. Het muziekabbonement via Spotify is ook deelbaar, net zoals een Netflix account. Ook een woonverzekering en reisverzekering voor twee personen in één verzekering afsluiten kan voordelig zijn. Zoek dit eerst goed uit voor u deze keuzes maakt.
Wie betaalt wat?
U hoeft natuurlijk niet alle kosten door tweeën te delen. Er is een verschil tussen gezamenlijke kosten en persoonlijke uitgaven. Persoonlijke uitgaven betaalt u zelf. De woonlasten, verzekeringen en boodschappen zijn gezamenlijke kosten: over de verdeling maakt u afspraken. Leg eventueel op papier vast wat de afspraken zijn. Het is mogelijk om de kosten op deze manieren te verdelen:
1. Naar verhouding van inkomen
Verdient u meer dan uw partner? Dan betaalt u in deze vorm naar verhouding van inkomen meer voor de vaste lasten dan uw partner. Zo houdt naar in verhouding van inkomen evenveel over.
2. Hetzelfde bedrag overhouden
Wat mogelijkheid is, is beide inkomens optellen en het totaalbedrag van alle gezamenlijke uitgaves hiervan aftrekken. Het bedrag dat overblijft – het vrij te besteden budget – deelt u door twee.
3. Een vaste bijdrage
Wanneer uw partner bij u intrekt, kunt u hem of haar een vaste bijdragen laten betalen. Bijvoorbeeld als u een koophuis of inwonende kinderen heeft. Het bedrag dat u aan hypotheek betaalt, bestaat deels uit aflossing. Staat u niet samen op het hypotheekcontract? Dan heeft maar één persoon voordeel van de hypotheekaflossing. De ander betaalt alleen de vaste bijdrage. Een vaste bijdrage betalen kan ook wanneer één van jullie hoge lasten heeft, waardoor een verdeling niet redelijk is.
4. Ieder de helft
Heeft u beide ongeveer evenveel inkomen? Dan is de vaste lasten verdelen over u beide ook een optie.
De meubels: van wie is wat?
Schrijf op papier welke meubels van wie zijn. Zo weet u bij eventueel uit elkaar gaan wie recht heeft op wat. Zeg bijvoorbeeld dat grote meubels door één van u beide worden gekocht. Wie het meubelstuk betaalt heeft, mag het bij uit elkaar gaan houden. Bedenk ook wie er dan in het appartement mag blijven wonen. Het is belangrijk dat diegene de woonlast ook alleen kan dragen.
Is de huur of koop samen aangegaan? Dan gaat de verhuurder of hypotheekhouder mogelijk opnieuw beoordelen wie er mag blijven wonen aan de hand van uw inkomsten en lasten. Maak schriftelijk de afspraak dat de ander een bepaalde periode de tijd krijgt om een nieuwe woning te vinden. Bent u beide akkoord? Zet uw beide handtekeningen er dan onder.
Maak goede afspraken op papier: notarieel samenlevingscontract
U kunt deze afspraken ook in een notarieel samenlevingscontract, bij een notaris, opstellen. Alleen dan voldoet het contract aan de eisen voor fiscaal partnerschap. Fiscale partners kunnen samen aangifte inkomstenbelasting doen. Zeker als u in een koophuis gaat samenwonen kan dit slim zijn. Een gezamenlijke rekening afsluiten kan ook handig zijn.
Uw inkomsten en uitgaves zijn van invloed op uw lening. Verstandig lenen, dat vinden wij bij Freo belangrijk. Uw inkomsten en uitgaves in orde krijgen is hier een onderdeel van. Ook als u gaat samenwonen. Het hoeft niet zo te zijn dat de één meer betaalt aan lasten dan de ander, maar onderzoek samen wel wat bij u beide past. Bespreek uw financiële situaties en maak afspraken die bij jullie passen.