Let op! Geld lenen kost geld

Terug

Verbouwing als investering

Lenen voor uw verbouwing aan uw huis

Niets zo leuk als slopen, rammen en boren. Als alle verbouwingsstof is opgetrokken is je huis vaak meer waard. En als je op de duurzame toer gaat, dan voel je dat door een lagere energierekening vaak meteen in je portemonnee. Alleen: waar haal je het geld vandaan voor ‘De Grote Verbouwing’?

Heb je eigen geld beschikbaar of ga je lenen? Beantwoord die vraag voordat je verbouwplannen gaat maken. Want als het gaat om het financieren van een verbouwing leiden er namelijk meerdere wegen naar Rome…

Optie 1: Spaargeld

Wil je aan de slag met bijvoorbeeld isoleren, zonnepanelen of dubbel glas? Dan kan spaargeld inzetten een goede optie zijn. De rente bij de bank is op dit moment zo laag dat spaargeld bijna niks oplevert. Maar dit soort duurzame investeringen betalen zich op lange termijn terug.

Optie 2: Persoonlijke Lening

Als het om lenen gaat, dan denken veel mensen dat een extra hypotheek de beste optie is. Dit is niet altijd het geval. Het klopt dat de rente van een Persoonlijke Lening hoger is dan de hypotheekrente. Maar aan de andere kant betaal je géén extra afsluitkosten voor o.a. hypotheekadvies en notaris. Hier ben je gemiddeld € 2.000 aan kwijt. Bij een Persoonlijke Lening voor verbouwingskosten kun je de rente aftrekken van de belasting. Bij een Doorlopend Krediet voor verbouwingskosten is de rente meestal niet aftrekbaar van de belasting. De reden hiervoor is doordat je heropnames doet je niet meer aan kunt tonen welke rente bij welke kostenpost hoort. Houd er rekening dat je een Persoonlijke Lening in tien jaar moet betalen.

Optie 3: Extra hypotheek

Een extra hypotheek kan ook een optie zijn. Met de strengere regels is er vaak wel wat minder ruimte en staat je huis onder water dan is die er zelfs helemaal niet. De hypotheekrente is wel een stuk lager dus maak voor een berekening om te kijken of het inclusief eventuele afsluit, taxatie en notariskosten nog steeds de voordeligste optie is. Wil je gebruikmaken van belastingaftrek? Let er dan op dat je annuïtair aflost. En zorg ervoor dat je bij de koop van een nieuw huis de hypotheek al voor een hoger bedrag ‘inschrijft’ dan je daadwerkelijk gaat lenen. Voor de uitbreiding van je hypotheek hoef je dan geen extra notariskosten te betalen.

Verstandig lenen

Als je kiest voor een Persoonlijke Lening of tweede hypotheek, laat je dan niet verleiden door wat je maximaal kan lenen maar denk na wat je wil lenen. Leen alleen wat je écht nodig hebt. Vraag verschillende offertes aan en neem de tijd. Die paar uur kritisch puzzelen en vergelijken kan zomaar een paar duizend euro schelen. En nog een tip: neem in het bouwbudget een post onvoorziene kosten op. Vaak is vijf procent voldoende.

Verbouwing deels terugverdienen

Makelaar Remco Olden: “Gewoonlijk kun je de helft van iedere euro die je investeert in een verbouwing optellen bij de waarde van je huis. De andere helft investeer je in je eigen woonplezier. De precieze meerwaarde van een verbouwing is afhankelijk van hoeveel je bijvoorbeeld zelf doet en van het type verbouwing. Bij een uitbouw, creëer je direct de grootste meerwaarde in een huis. Een dakkapel is dus een prima investering, net als goede isolatie, dubbelglas, een zuinige cv-ketel en zonnepanelen. Een duurzaam huis betekent lagere lasten: voor jou én voor toekomstige bewoners”.

Tot slot: check de subsidies

Ron van Vliet

Door Ron van Vliet

05 augustus 2016 | geplaatst in Verbouwen

Meer over Verbouwen

Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet bij Freo
31 januari 2020

Geld lenen naast uw hypotheek

In 2020 is de maximale hypotheek vastgesteld op 100%. Het is daarom niet mogelijk om meer te lenen bij de bank dan de kostprijs van de woning. Wat als u toch nog iets aan uw woning wilt veranderen?

De rente van een Persoonlijke Lening bij een verbouwing kan aftrekbaar zijn
15 januari 2020

Rente bij verbouwing ook aftrekbaar met Persoonlijke Lening

U gaat uw huis verbouwen. De badkamer of keuken is aan vervanging toe of u wilt simpelweg uw woonplezier verbeteren. Dit bedrag sparen is niet altijd een optie, dus dan kan lenen een interessant alternatief zijn. Een hypotheek of een Persoonlijke Lening bijvoorbeeld. Wist u dat u de rente van een Persoonlijke Lening, net als bij een hypotheek, in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar is? Freo legt het uit.

Geld lenen voor een verbouwing
08 april 2019

Geld lenen voor uw verbouwing? Zo komt u niet voor verrassingen te staan

Is uw woning aan een verbouwing toe? Of heeft u een nieuw huis op het oog waar nog een hoop moet gebeuren? Dan is het natuurlijk fijn als u daarvoor uw eigen spaargeld kunt gebruiken. Maar wat als u zo’n (groot) bedrag niet achter de hand heeft? Dan is lenen voor uw verbouwing misschien iets voor u.

Contact via WhatsApp

Whatsapp op uw device? Klik dan hier om direct met Freo een chat te starten. Of voeg 06-83671331 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 17.00 uur.

Sluit